Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Tre år efter tsunamin, val i Kenya och apatiska flyktingbarn

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 06.12
1 av 4
Pia Fridén
2 av 4
3 av 4
Lars Danielsson.
4 av 4
De apatiska flyktinbarnen i Sverige har blivit färre.

Torsdag 27 december

Apatiska flyktingbarn
Antalet apatiska flyktingbarn minskar i Sverige. Men trots att Jelena och hennes familj har fått permanent uppehållstillstånd, så ligger hon fortfarande helt apatisk i sängen. Familjen är ugurier. De flydde från Kazakstan efter att hennes far, som jobbade som taxichaufför och skjutsade flyktingar, spårlöst försvunnit. Hör familjens upplevelser av svenska myndigheter under den tid som varit. Reportage Daniel Persson Mora.

Tre år efter tsunamin
Igår var det tre år sedan flodvågskatastrofen i Sydostasien tog hundratusentals människors liv. Många svenska turister fanns i de drabbade områdena, och kritiken mot vad som gjordes för att hjälpa dem, har varit mycket hård. Dåvarande statssekreterare Lars Danielsson var en av dem som kritiserats hårdast. Hans agerande har granskats av både katastrofkommissionen, konstitutionsutskottet och  Justitieombudsmannen. Och i år kom boken ”I skuggan av makten”, där han själv ger sin bild av händelserna. Intervju med Lars Danielsson.

Turkiska bomber i norra Irak
Igår anföll den turkiska militären på nytt mål som sas tillhöra den kurdiska gerillan PKK och 6 kurdiska rebeller ska ha dödats enligt militären. Turkisk militär har bombat inne i norra Irak vid flera tillfällen den senaste tiden men PKK förnekar att de lidit några förluster och i övrigt har det varit mycket tyst när det gäller reaktioner på bombningarna.
Samtal med Taha Barwari, ungdoms- och idrottsminister i den regionala kurdiska regeringen, KRG, i norra Irak och Yavuz Baydar, turkisk journalist.

Val i Kenya
Efter en intensiv och tidvis blodig valrörelse, som beräknas ha kostat minst 50 människor livet går Kenyas invånarna idag till vallokalerna för att rösta om vem som ska bli landets näste president. Och utgången är oviss. Opinionsundersökningarna visar att det står mycket jämt mellan oppositionsledaren Raila Odinga och den sittande presidenten Mwai Kibaki. Sveriges ambassadör Anna Brandt är med direkt från en vallokal i Nairobi. Reportage av Margareta Svensson.

Allt färre lämnar Svenska kyrkan
Det har gått åtta år sedan Svenska Kyrkan skildes från staten och sedan dess har nästan en halv miljon svenskar valt att lämna kyrkan. Intäkterna har minskat och på vissa håll ekar det tomt i kyrkbänkarna. Men trenden har delvis vänt, antalet utträden har minskat betydligt sedan toppnoteringar 2004 och tydligt märks utvecklingen i församlingar runt storstäderna. Reportage från Fresta församling där man lyckats halvera antalet utträden. Reporter Jonna Berglund.

Krönika torsdag av Lars Palmgren

Programledare: Pia Fridén
Producent: Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".