Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Fidel Castro avgår, val i Pakistan, klimadebatt och sopgubbar till havs

Publicerat måndag 18 februari 2008 kl 21.44
1 av 5
Lasse Johansson
2 av 5
3 av 5
Invånare i Pristina, Kosovo firar, 18 feb. 2008. Foto: Visar Kryeziu/scanpix
4 av 5
Val i Pakistan 18 feb. 2008.
5 av 5
Fidel Castro och Brasiliens president Lula da Silva träffades den 15 januari i år. Foto: Juventud Rebelde/Scanpix.

Tisdag 19 februari

Castro slutar som president
Cubas president Fidel Castro lämnar makten på Kuba, 49 år efter revolutionen. Vad kommer hända nu? Samtal med Lars Palmgren, vår korrespondent i Latinamerika samt Thomas Gustafsson, journalist på Aftonbladet och Kubakännare.

Valet i Pakistan
På måndagen hölls allmänna parlamentsval i Pakistan. Upptakten har varit blodig och också under valdagen miste många livet.  Vad händer med president Pervez Musharraf om oppositionspartiet PPP får majoritet i parlamentet? Samtal med Sveriges Radios korrespondent Nils Horner i Pakistans huvudstad Islamabad.

Vad innebär valet för stabiliteten i Pakistan? Samtal med Joakim Kreutz, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet samt Anna-Karin Eneström, ambassadör i Pakistan.

Klimatberedning anklagas för slapphet
Det blev ingen bred politisk uppgörelse om de svenska klimatmålen i går när Klimatberedningen presenterade sitt förslag. Regeringspartierna vill sänka koldioxidutsläppen inom Sveriges gränser med drygt 30 procent fram till 2020, jämfört med 1990 års nivå. Oppositionen går längre och föreslår en sänkning med 40 procent fram till 2020. Men oavsett procentsatser, är Sverige tillräckligt offensiva i kampen för en bättre miljö? Debatt mellan Andreas Malm, författare och klimatdebattör och Sofia Arkelsten (m), ledamot i Klimatberedningen.


 

Tuffa utmaningar väntar Kosovo
Kosovo väntar på att löftena om erkännande ska bli verkliga. Men även om Kosovo accepteras som en nation av omvärlden står landet inför många svåra utmaningar. Fattigdom är utbredd, liksom arbetslösheten. Dessutom är brottslighet med svart ekonomi och korruption ett stort problem som nu ska åtgärdas. Samtal med Petter Rimfors, som arbetat med att bygga upp ett fungerande skattesystem i Kosovo, och Jonas Jonsson, representant i Pristina på uppdrag av EU:s utrikespolitiska talesman, Javier Solana.

De serbiska politikerna vägrar att erkänna sin nya granne, men det är inte alla serber som tycker det är så illa. Samtal med Ljubisha Radjic, professor i Belgrad. Hör också serbiska röster från Mitrovica.


Superdelegaterna kan avgöra valet i USA
I dag är det åter primärval i USA. Spänningen finns främst på den demokratiska sidan - Hillary Clinton och Barack Obama ligger jämsides och fortsätter det hamnar avgörandet hos ”superdelegaterna”. De utgörs av 796 demokratiska kongressledamöter, guvernörer och medlemmar av partitoppen, som helt fritt väljer vilken kandidat de stödjer.
Utrikesreportage från Nevada.
Reporter Claes Andreasson.

IT-lösning ska hjälpa äldre i hemmet
Det är i dag över 84 000 äldre som vårdar en anhörig i hemmet och det innebär ofta isolering och ensamhet för den som fortfarande är frisk. Men nu är det fler och fler kommuner som börjar erbjuda en IT-tjänst där man via webbkamera inte bara kan få stöd och hjälp av vårdpersonal utan också umgås med andra som är i samma situation. Reportage av Malin Olofsson.

Sopgubbar till havs
En forskare vid Sjöfartsverket lanserar nu idén att yrkesfiskare ska omskolas till något av havets städpersonal. Plastskräp och andra föroreningar skulle på så sätt aldrig nå våra stränder och fiskarna skulle också slippa att skräpet hamnar i deras egna nät. Henrik Svenberg, förbundsordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund, är skeptisk.

Korrekrönika från Köpenhamn
Dagens korrespondentkrönika levereras av Christer Fridén på plats i Danmarks huvudstad.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".