Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Quick begär resning och nya arter bekämpas

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 05.27
1 av 5
Camilla Kvartoft
2 av 5
3 av 5
Spansk skogssnigel, mördarsnigel, Arion lucitanicus. Foto: Per Gustavsson COPYRIGHT PRESSENS BILD
4 av 5
Skivad julskinka Foto Leif R Jansson / SCANPIX
5 av 5
Foto: Henrik Montgomery COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

måndag 15 december

Är Quick oskyldig?
Den dömde seriemördaren Tomas Quick har tagit tillbaka samtliga sina erkännanden om mord. Detta framkom i gårdagens Dokument inifrån i Sveriges television. Tomas Quick har dömts för åtta mord av sex enhälliga domstolar. Och han har erkänt ytterligare ett antal mord. Vad betyder detta för mordutredningarna och de drabbades anhöriga? Samtal med Anna-Clara Asplund mor till en av de mördade och Thomas Olsson, Thomas Quicks advokat, som berättar att de kommer att Quick kommer att ansöka om resning.
Även samtal med Hannes Råstam, journalist SVT, Johan Pehrson riksdagledamot (fp) och Sten Levander professor emeritus i psykiatri och rättspsykiatri.

 

Höga krav i nya arbetskraftslagen
Idag börjar de nya arbetskraftslagarna att gälla, vilket innebär att bland annat asylsökande kan få arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Men kraven är väldigt höga och långtifrån alla asylsökande kan ta del av den nya lagen. Bland annat ska man ha jobbat sex månader innan man fick avslag på sin asylansökan och ha ett löfte om fortsatt jobb i minst ett år framåt. Samtal med Elias Ganizade, asylsökande från Azerbaijan och Monika Arvidsson LO-ekonom med ansvar för migrationspolitiska frågor.

Så ska nya arter tacklas
Kanadagås, mördarsnigel, amerikansk kammanet och uppskattningsvis närmare 200 andra främmande växt och djurarter ställer till stora problem för det svenska samhället. Notan hamnar varje år på mångmiljardbelopp. Naturvårdsverket har därför utarbetat en handlingsplan för hur främmande arter ska hanteras, och den överlämnas idag till regeringen. Reportage av Sven Börjesson.
Samtal med Melanie Josefsson, Naturvårdsverket.

Obama satsar på biobränslen
USAs nyvalde president Barack Obama vill under de kommande tio åren satsa 150 miljarder dollar på bland annat förnyelsebara energikällor och nästa generation av biobränslen. Just nu pågår forskning för att omvandla cellulosa från till exempel skogsavfall, gräs och energiskog till ett bränsle vi kan köra våra bilar på.
Reportage av Claes Andreasson.

Är rädslan för tillsatser i maten överdriven?
Den ena dagen läser man i tidningen att konserveringsmedlet nitrit som finns i julskinka ger cancer den andra dagen står det att vi utan nitrit i julskinkan riskerar vi den livsfarliga sjukdomen botulism. Den hälsomedvetne konsumeneten har det inte lätt. Är det för mycket ohälsosamma tillsatser i maten eller är dom tvärtom kanske livsnödvändiga? Debatt i P1- morgon mellan Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och Mats-Eric Nilsson, journalist.

Krönikan
Dagens krönika är signerad Stefan Winiger.

Programledare: Camilla Kvartoft
Producent: Eva Björk
eva.björk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".