Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Tisdag 16 december

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 21.36
1 av 3
2 av 3
Nya krav inom äldrevården. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
3 av 3
Kvinnorna på bilden har ingen anknytning till sammanhanget.

med Klas Wolf-Watz

Kraftigt jordkskalv i Skåne
I morse uppmättes det kraftigaste skalvet i Sverige sedan 1904. Jordbävningen uppmätte 4,7 på richterskalan. Vi hör Åsa Roosqvist, boende utanför Sjöbo i Skåne samt seismolog Reynir Bödvarsson som arbetar vid Uppsala universitet.

Fallet Quick
Thomas Quick är ju dömd för 8 mord, men har ju i Dokument inifrån i Sveriges television tagit tillbaka sina erkännanden och hans nya advokat kommer att begära resning. Dokumentären i SVT väcker också frågor om hur polisutredningarna bedrivits. Samtal med Jan Olsson, tidigare chef för Rikskriminalens gärnningsmannaprofilgrupp som deltog i två av utredningarna. Håkan Westin, adjunkt i straffrätt vid Uppsala universitet.
Gunnar Lundgren var försvarsadvokat åt Thomas Quick i tre och ett halvt år och var med i rättegången för det första mordet på 15-årige Charles Zelmanovits 1976. Quick dömdes för mordet. Hur ser han på att Quick tar tillbaka sina erkännanden och på de polisutredningar som gjorts?

Kompetenskrav inom vården
Efter de senaste årens skandaler inom äldreomsorgen lämnas i dag över en utredning till folkhälsominister Maria Larsson. Utredningen föreslår att det ska bli lag på att personal som jobbar med äldre måste ha en viss kompetensnivå. Vi hör Gösta Jedberger, kommunalråd i Lekebergs kommun och ansvarig ör utredningen ”En kompetensreform inom vården och omsorgen om äldre”.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från London och Maria Eksedler.

Utsatta kvinnor
Idag presenterar Röda korset en rapport om hur kvinnor diskrimineras i asylärenden. En grupp som drabbas hårt är de kvinnor som kommer hit med sk anknytning, dvs giftermål. Ofta handlar det om tvångstäktenskap som sätter kvinnor i en svårt situation då de utan uppehållstillstånd vill lämna sina män här i Sverige, men samtidigt inte kan återvända till sina hemländer. Reportage av Samanda Ekman.

Samtal med Bernardita Nunez, chef för Terrafem, en kvinnojour för kvinnor med utländsk bakgrund.

Klimatmål i Australien
Australien ska minska sina utsläpp av växthusgaser med minst fem procent till år 2020. Det sa premiärministern Kevin Rudd när regeringens nya klimatmål presenterades igår. Men den nya planen har blivit hårt kritiserad från flera håll. Samtal med Carrie Söderberg, journalist på den Australiensiska public service-radion ABC i Sydney.

Palestinska flyktingläger
De palestinska flyktingarna i Libanon har det värst av alla palestinska flyktingar. Deras rättigheter är allvarligt inskränkta, yrkesförbud, rörelsefrihet och begränsningar i äganderätten. Under Yassir Arafat upprättade palestinierna en stat i staten Libanon, det var under 1970-talet och förde därifrån gerillakrig mot Israel. I dag är det Hizbollah som tagit över den rollen och de palestinska flyktinglägren har blivit en tummelplats för kriminalitet och islamistiska terrorgrupper. Cecilia Uddén SR:s korrespondent träffade RAP-gruppen Invincible Voice.

Programledare:Klas Wolf-Watz
Producent: Kristian Åström
Kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".