Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Nollränta i USA och kris igen i Hagfors

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 21.54
1 av 5
Jörgen Huitfeldt
2 av 5
3 av 5
Skådespelaren Peter Haber som Martin Beck. Foto: Bengt Wanselius/SCANPIX
4 av 5
Vy över Slussen med stadshuset i bakgrunden Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
5 av 5
Nationalekonom Stefan de Vylder. Foto Casper Hedberg / SvD / SCANPIX

Onsdag 17 december

Ränta: noll
Den amerikanska centralbanken sänkte igår kväll sin styrränta till noll, eller till ett spann mellan 0 och 0,25 procent.
Vad betyder räntesänkningen och vilka är reaktionerna?Samtal med Ginna Lindberg, korrespondent i Washington.
Är en styrränta på noll procent det bästa sättet att stimulera ekonomin?Vilka blir konsekvenserna av en styrränta på noll procent? Samtal med Villy Bergström, fd vice riksbankchef och Stefan de Vylder, nationalekonom.

Krisen i Hagfors
I Hagfors i Värmland väcker den finansiella krisen både oro och minnen. För Hagfors var en av de orter som drabbades allra hårdast i 90-talets arbetslöshet, och det var också en ort där invånarna stretade emot ovanligt hårt när järnverket ville flytta jobben utomlands, men trots att jobben blev kvar fortsatte utflyttningen och idag funderar många på hur den trenden ska vändas. Reportage av Lars Ekelöf.

Samtal med Sune Berger, professor i Kulturgeografi vid Karlstads universitet.

Ny grundlagsutredning
Efter mer än fyra år så presenterar idag Grundlagsutredningen sina förslag. Det handlar t ex om frågor som hur vi ska få en rättvis prövning om själva staten misshandlar oss och hur lätt det ska vara att rösta in sin favoritpolitiker i riksdagen. Samtal med Elin Naurin, statsvetare i Göteborg.

Samhället i deckare
Hur skildras tjuvar och poliser i svenska deckare? Hur brottsligheten beskrivs i fiktionen säger oss också något om hur samhället mår: vilka frågor som är viktiga, hur vi ser på utslagna människor och på brottslighetens orsaker. Daniel Brodén har skrivit avhandlingen ”Folkhemmets skuggbilder” och han gästar P1-morgon.

Slussen i ny kostym
Slussen i Stockholm ska byggas om. Det är en historisk knutpunkt, som Stockholms stad vill förvandla till en mötesplats i världsklass med en mångfald av aktiviteter och upplevelser. Stockholmspolitikerna har även begärt in förslag från utländska arkitekter. Och en av de fem, som fortfarande är kvar i slutstriden, är Jean Nouvel från den franska byrån Habiter Autrement. Reportage av Alice Petrén.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Christer Fridén i Helsingfors.
Programledare: Jörgen Huitfeldt
Producent: Eva Björk
eva.bjork@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".