Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Fortsatta markstrider i Gaza

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 06.33
1 av 4
Therese Larsson
2 av 4
3 av 4
Helen Suzman Foto: AP Photo/Denis Farrell/SCANPIX
4 av 4
Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Måndag 5 januari

Vagt hopp om vapenvila
Det har varit ännu en hård natt i Gaza med fortsatta markstrider. Israel har skurit av Gazaremsan och omringat Gaza stad samtidigt som Hamas raketbeskjutningar har fortsatt. Samtidigt görs diplomatiska försök att uppnå en vapenvila. Samtal med utrikesminister Carl Bildt som ingår i den EU-delegation som just nu är i Kairo, samt vår utsända Maria Persson Löfgren i Jerusalem.

Islamistiska Hamas säger nu att de ska skicka en förhandlingsdelegation till Kairo för de första diplomatiska samtalen sen Israels offensiv mot Gaza började den 27 december. Men hos de palestinier i Gaza, som P1-morgon talat med, så är förhoppningarna om en vapenvila låga. Just nu handlar det bara om att överleva, säger läkaren Baker Abu Sofia i Gaza. Reportage av Anneli Rådestad. Hur ser förutsättningarna för en vapenvila ut? Samtal med Isabell Schierenbeck, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.Tufft få jobb i Kina
Den sämre ekonomin gör att kinesiska ungdomar får svårt att hitta jobb. Redan tidigare år har det varit hård konkurrens om jobben bland nyutexaminerade studenter, men de som tar examen i år kommer att få det ännu tuffare. För många unga spricker karriärdrömmarna just nu. Reportage av Hanna Sahlberg.

Att våga starta eget
Mitt under den brinnande finanskrisen kom hon ut med boken ”Våga” som handlar om entreprenörskap och om hur hon själv som 30-åring startade ett eget företag tillsammans med maken. Möt författaren, egenföretagaren och ordföranden för organisationen Svenskt Näringsliv, Signhild Arnegård Hansen.

Politiker i verkligheten
Det är mycket utrikesnyheter just nu - men vi vänder blickarna tillbaka mot Sverige och mot den moderatledda alliansens satsning på välfärdsfrågorna. Nu ska moderata politiker ut i verkligheten. Vi har med oss Anders Jonsson, politisk kommentator och Carl-Fredrik Jaensson från PR- byrån Prime.

Helen Suzman
Vi ska till Sydafrika och träffa en av apartheidregimens mest orädda motståndare. En ikon - som nu gått ur tiden. Helen Suzman var nittioett år när hon avled på nyårsdagen och in i det sista var hon en knivskarp och kritisk iakttagare av den politiska utvecklingen i landet. Sveriges Radios Afrikakorrespondent Margareta Svensson träffade henne i september, i en av de sista intervjuerna före hennes död. Vår afrikakorrespondent Margareta Svensson hade träffat Helen Suzman.

Irakiska författare
Det är ju mycket fokus på Gaza just nu men även i Irak fortsätter oroligheterna, med flera attentat enbart den senaste veckan. Sen krigets start för snart sex år sedan har fyra miljoner människor flytt Irak bland annat stora grupper intellektuella. I Sverige bor ett 60-tal irakiska poeter och författare. De flesta okända för oss  men med stor betydelse i Mellanöstern. Översättaren och författaren Basim Mardan skriver om krigets offer. Reportage av Katja Magnusson.Kapstaden, måndag

Krönika signerad Margareta Svensson.

Programledare: Therese Larsson
Producent: Maria Hansson
maria.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".