Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Camilla Kvartoft

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 12.56

Varför ska vi lyssna på P1-morgon?

För att få en välbalanserad stadig frukost med både fullkorn och russin. En bra start på dagen helt enkelt för den som vill hålla sig uppdaterad. Vi bjuder naturligtvis på de senaste nyheterna men också de aktuella gästerna, kultur, vetenskap, väder och ekonomi.

I P1-morgon kan vi ofta erbjuda den osminkade versionen till skillnad från TV-sofforna. Skämt och sido så är det kanske ändå lättare att komma lite närmare i radiointervjuer, man kan fokusera på det som sägs, debatterna kanske bränner till lite oftare och radio är också ett mycket snabbt nyhetsmedium.

Vad lockar med programledaryrket?

Att få vara den som formulerar frågorna, försöker bena ut svaren och sitter mitt i korselden – det stillar min nyfikenhet, vetgirighet och mitt behov av dramatik. Jag är intresserad av ideér bakom beslut och drivkraften bakom människors val. En diskussion med välformulerade argument som kan ge nya insikter och ny förståelse är det bästa jag vet.

Att sända direkt är också ett gift. Det är faktiskt en fantastisk känsla att veta att det som sägs nu strömmar direkt ut till flera hundratusen lyssnare. Ofta infinner sig då en koncentration och skärpa som är svår att uppbåda någon annan gång. Det är helt enkelt nu det gäller och man får ingen andra chans att göra en begriplig och spännande intervju.

Som lyssnare är det också en häftig känsla av gemenskap tycker jag. Att veta att vi är många som hör detta samtidigt och är med då en debatt tar form eller ett möte i radion tar oanade vägar.

Vad är viktigt att förmedla?

Det är så mycket vi vill ge under en morgon. Bilder är faktiskt viktiga i radion. Att få följa med ut i världen och Sverige och komma människor och deras livsvillkor nära.

Som programledare handlar min förberedelse mycket om att läsa på och förstå för att disponera intervjun på bästa sätt.  Krigsutbrott, presidentval och terrorattentat är självklart utmanande att skildra i direktsändning men lika viktig är den vardagliga bevakningen. Att hela tiden försöka förklara det senaste skeendet i politiken och ekonomin, att hitta nya röster och infallsvinklar och vända och vrida på argument och åsikter. Public service har en fin tradition av folkbildning och kunskapsförmedling som jag är glad att få vara en del av.

Vilken gäst vill du gärna ha i studion?

Den som har makt. Den som kan göra skillnad. Den som sitter inne på lösningen. Den som har kontroversiella åsikter. Den som har unika upplevelser. Den som kan beröra. Den som är underhållande. Det gäller att få med rätt gäst rätt morgon. Det sliter vi med varje dag. 

Din roligaste intervju?

Å det finns så många. Kan faktiskt inte välja ut någon.

Den svåraste intervjun?

En slipad politiker med ett messagetrack och som bestämt sig för att bara upprepa det är naturligtvis en stor utmaning.

Att intervjua en radioovan, tystlåten och kanske tom misstänksam person är ännu svårare. Då gäller det att få till en bra känsla i studion.

Något du känner dig extra stolt över?

Jag känner mig stolt över det P1 program jag och Annika Ström Melin gjorde inför folkomröstningen om EMU. Jag hade läst på hela sommaren och jag tycker att vi lyckades klargöra vad som var fakta och vad som var förhoppningar/farhågor  med euron. Vi sände vårt granskande program i början av valrörelsen och jag tycker att vi gjorde en insats för att öka kunskapen och ringa in dom viktigaste frågorna som sedan präglade debatten.

I julas gjorde jag mitt första långa dokumentärliknande radioprogram som handlade om förorten Skärholmen där jag är uppväxt. Det blev en spännande resa inte minst för mig själv som jag fick mycket respons på.

Jag känner mig också ganska nöjd med att ha gått upp i ottan och levererat så många någorlunda pålästa P1-morgon program genom åren till vår stora och ganska kräsna publik där ute.

Andra journalistiska meriter:

Jag satt i direktsändning då planen flög in i World Trade Center. Flera, flera timmar senare klev jag ut ur studion. Den mastodontsändningen fick vi alla inblandade Public Service klubbens Ikarospris för.

Jag har hamnat i kvällstidningen under rubriken ”Smockan hängde i luften” efter en radiodebatt i Studio Ett. 

Jag har lyckats lura lyssnare och till och med somliga kollegor att vattnet gick i min sista direktsändning i Efter 3.

När går du igång?

När jag inte förstår hur saker och ting hänger ihop. Jag läser tidningen och lyssnar å radion och ställer frågan varför är det på detta viset? Sedan går arbetsdagen ut på att hitta den som kan ge svaret, analysen och fördjupningen.

Vad gör dig nervös?

När det går så fort att jag inte hunnit få veta varken namn på gästerna eller hur länge intervjun ska pågå.

En gång fylldes studion med tre högt uppsatta militärer i uniform utan att jag hade möjlighet att fråga vem som var vem. Då önskade jag att jag hade gjort lumpen och kunde avgöra graderna på axelklaffen. Nu hade jag ingen aning om vem som var major och vem som bar titeln överste.  Jag skulle börja med majoren. Jag sa hans namn och ställde frågan och  flackade med blicken och hade ingen aning om från vilket håll av studiobordet svaret skulle komma. Eftersom herrarna var tre så fick jag göra om samma förnedrande övning en gång till innan jag skaffat mig kontroll över läget. Det var lite svettigt...

Din värsta groda..?

Det har väl blivit några genom åren....den senaste är väl då jag i en intervju om konsekvenserna efter stormen Gudrun i södra Sverige hör mig själv säga ”stormen Gudrun Schyman...”

Fakta om Camilla Kvartoft

Ålder: 41

Familj: Man, två döttrar och en ilsken katt.

Jobbat på SR: sedan 1993

Lyssnar på: P1 och The Voice, Lahle, Björk, George Michael och Madonna naturligtvis (har biljetter till Ullevi i augusti).

Läser: Tidningar, gärna Åsa Larssons deckare, Obamas självbiografi och nu senast Piraterna om fildelningsrörelsen och the Pirate Bay. 

Tittar på: Nyheter, samhällsprogram och i stort sett all svensk TV-dramatik och danska TV-serier.

Reser helst: till stugan i Västervik, underbara metropolen London, paradisön Perhentian Islands i Malaysia. I sommar ska familjen luffa bland ”Mama Mia-öar” i Grekland.

Oanad talang: bra kartläsare med utmärkt lokalsinne som är bra på att göra flätor både på döttrarna och hästsvansar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".