Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Jörgen Huitfeldt

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 13.05

Varför ska vi lyssna på P1-morgon?

För att radion är det medium som passar överlägset bäst på morgonen när många är i rörelse. Och för att vi alltid ärligt anstränger oss för att ge lyssnarna vad de behöver för att orientera sig i den kommande dagens nyhetsflöde.

Vad lockar med programledaryrket?

Att få utlopp för sin nyfikenhet. Att få ställa de frågor som gör att man förstår hur makthavarna tänker och hur människor i allmänhet funkar. Och förstås adrenalinet som rusar till när gröna lampan tänds.

Vad är viktigt att förmedla? 

Just nyfikenheten är viktig att förmedla. Så att lyssnarna hör att jag verkligen vill veta, att jag verkligen kräver svar på mina frågor (som förhoppningsvis även är deras frågor). Det är också viktigt att förmedla känslan av ”här och nu”. Det ska kännas att programmet är direktsänt och inte regisserat.

Vilken gäst vill du gärna ha i studion?

Med risk för att vara föga originell: Jag skulle verkligen vilja intervjua Barack Obama. Om inte det går skulle det vara kul att få göra en riktig intervju med kungen. Där han var så där oväntat uppriktig.

Din roligaste intervju?

Med bröderna Måns och Felix Herngren om deras film ”Varannan vecka”. De såg ut som de kom direkt från festen och det tog bara en minut innan Felix hade tagit över hela intervjun. Men det var galet kul.

Den svåraste intervjun?

- Var nog en som jag gjorde rätt nyligen med Israels ambassadör i Sverige, Benny Dagan. Dels är det alltid svårt att intervjua på ett annat språk. Det är knepigt att lyssna på ett sånt sätt att man kan göra korta översättningar utan att för den skull tappa fokus på intervjun. Och dessutom betedde han sig på ett sätt som svenska makthavare sällan gör. Han agerade som om han var i debatt med mig. Besvarade mina frågor med motfrågor till exempel.

Något du känner dig extra stolt över?

Att jobba på en redaktion där alla är så hängivna och professionella. Och där alla verkligen vill göra ett lite bättre program varje dag.

Andra journalistiska meriter:

Började karriären som reporter på Länstidningen i Södertälje. Där fick man ibland skriva fem artiklar på en dag. Om allt från gulliga igelkottar till överfulla sjukhuskorridorer. Det var en bra skola. Nominerades till Stora Journalistpriset 2006 för en granskning av den kinesiska sten- och smyckesindustrin som jag gjorde tillsammans med två kolleger. En serie reportage som sedan blev till boken ”Sjukt Billigt”.

När går du igång?

När någon med mycket makt säger ett och gör något helt annat. Och förstås – när nåt stort händer.  När jag förstår att det skeende vi försöker skildra efter bästa förmåga kommer att fylla framtidens historieböcker.

Vad gör dig nervös?

Opålitliga väckarklockor. Såna som går att stänga av i sömnen. Men än så länge har jag aldrig försovit mig någon sändningsmorgon.

Fakta om Jörgen Huitfeldt

Ålder: 39

Familj: Gift med Helena. Har tre barn 9, 6 och snart 1 år.

Jobbat på SR: Sedan 1997

Lyssnar på: Svensk musik och massor på andra P1-program

Läser: Romaner hellre än faktaböcker. Senast läste jag PO Enqvists ”Ett annat liv”.

Tittar på: Mia & Klara

Reser helst: Till norska fjällen i april.

Oanad talang: En gång stormästare i Jeopardy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".