Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Sveriges mest betydelsefulla morgonprogram firar 10 år

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 13.26

I 10 års tid har vi kunnat vakna till P1-morgon. Många kan inte tänka sig att vakna utan morgonmagasinet som sammanfattar de senaste nyheterna, granskar och ifrågasätter, gör de skarpaste analyserna, dagsaktuella debatter – och kanske framförallt – reportagen som får oss att tänka till.

I början av november 2008 uppmärksammades 10-årsjubiléet i radion med ett särskilt jubileumsreportage. Vi gör ett återbesök till 1998 - då det hela begav sig:

Lyssna igen: 

Reporter Håkan Widman.

Programledaren Camilla Kvartoft har varit med ända från början. Hundratals makthavare, experter och personligheter har genom åren besökt Studio 15 i Radiohuset och mötts av Camilla Kvartofts frågor.

- Men det var lite motigt i början, säger Camilla Kvartoft som var med från starten för 10 år sedan...

Det är klart att det blev viss uppståndelse då vi ändrade i tablån under lyssnarnas kanske heligaste radiotid nämligen morgonen. Jag minns att det fanns dom lyssnare och recensenter som var rädda att vi skulle kånka in TVs morgonsoffa i radiostudion. Man var väl helt enkelt orolig för att det skulle bli för mycket tyckarpaneler, vinprovning och lottskrapning även i P1. Men det blev det ju inte!

Vad tyckte publiken för 10 år sedan om det nya P1 Morgon?

Jag tror att dom tyckte att det var rätt spännande. P1 fick en mer modern morgonradio med nyheter och fördjupning. Förebilden var som så många gånger tidigare BBC. Det nya var att vi gav lyssnarna fördjupning och sammanhang tidigare på morgonen. Vi började helt enkelt direktsända många fler intervjuer och debatter som uppföljning till morgonens viktigaste nyheter. . Ambitionen har också ända sedan starten varit att utveckla nyheterna under morgonen och ringa in nya gäster. P1-morgon innebar också ett nytt samarbete mellan alla stora redaktioner i radiohuset vilket lyssnarna kunde höra i P1-morgons stora bredd och variation.  Varje morgon sänder vi ju såväl nyheter som kultur, vetenskap, ekonomi, sport, väder, livsåskådning och fördjupande samtal, reportage  och debatter.

Och genom alla år har det samtidigt varit en  dragkamp mellan redaktionerna om minuterna på morgonen eftersom det är en så attraktiv radiotid.

Har du några särskilda minnen från den här 10 åren?

Det första jag tänker på är naturligtvis alla stora dramatiska nyhetshändelser. Morgonen efter den stora diskoteksbranden på Backaplan i Göteborg för tio år sedan var P1-morgons redaktion på plats för en teknisk övningssändning inför premiären tre dagar senare. Men på grund av katastrofen sände vi naturligtvis direkt hela morgonen.

Krigsutbrott, presidentval och terrorattentat har självklart varit utmanande att skildra i direktsändning men lika viktig har den vardagliga bevakningen varit. Att hela tiden försöka förklara det senaste skeendet i t ex politiken och ekonomin, att hitta nya röster och infallsvinklar och vända och vrida på argument och åsikter är fortfarande fantastiskt roligt och inspirerande tycker jag. 

Vilka gäster minns du bäst?

Ingen nämnd ingen glömd! Jag minns somliga som gjort jobbet svårt för mig och vägrat svara på frågor. Jag minns politiker som bjudit på stora utmaningar som tvingat mig att tänka över mycket noga hur jag formulerar frågorna. Jag minns gäster som fått mig ur fattningen för att dom haft så starka berättelser.Och jag är mycket glad över alla dessa gäster som inser vikten av att komma till oss i ottan för att ge lyssnarna förklaringar och synpunkter i viktiga och  intressanta ämnen.

Några ord om direktsändning och den speciella nerven?

Att sända direkt är ett gift. Det är faktiskt en fantastisk känsla att veta att det som sägs nu strömmar direkt ut till flera hundratusen lyssnare. Ofta infinner sig då en koncentration och skärpa som är svår att uppbåda någon annan gång. Det är helt enkelt nu det gäller och man får ingen andra chans att göra en begriplig och spännande intervju.

Som lyssnare är det också en häftig känsla av gemenskap tycker jag. Att veta att vi är många som hör detta samtidigt och är med då en debatt tar form eller ett möte i radion tar oanade vägar.

Vad gör P1 Morgon unikt, i jämförelse med andra nyhetsmorgnar?

I P1-morgon kan vi ofta erbjuda den osminkade versionen till skillnad från TV-sofforna. Skämtåsido så är det kanske ändå lättare att komma lite närmare i radiointervjuer, man kan fokusera på det som sägs, debatterna kanske bränner till lite oftare och radio är också ett mycket snabbt nyhetsmedium.

Den som slår på P1-morgon kopplar också upp sig mot Sverige och världen. Varje morgon har vi med gäster direkt från våra lokala radiostationer runt om i landet och korrespondenter från olika världsdelar. Att sitta som spindeln i nätet från studion i Stockholm och få intervjua alla dessa människor är helt enkelt fantastiskt. Jag har absolut ett av mediesveriges roligaste och mest inspirerande jobb!

Och det bästa kvittot är när lyssnare hör av sig och säger att du ställer precis dom frågorna som jag ville få svar på. Då känns det fortfarande ganska lätt att gå upp nästan mitt i natten för att göra ännu ett dagsverke!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".