Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Earth Hour och kvinnor i Saudiarabien

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 21.47
1 av 4
2 av 4
Lasse Johansson
3 av 4
4 av 4
AP Foto: Hassan Ammar/SCANPIX

Ojämlik vård
Fattiga med låg utbildning söker mindre sjukvård och får sämre behandling, trots att de har större vårdbehov än andra grupper. Det visar en forskningssammanställning från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Samtal med Bo Burström, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.

Samtal med Hjördis Fohrman, allmänläkare, Lärjedalens vårdcentral.

Skarpt tonläge inför G20
Tonläget mellan USA och EU har skärpts när det gäller vad som kan och bör göras åt den ekonomiska krisen. EU-ordförandelandet Tjeckiens premiärminister Topolanek sa häromdagen att USA:s massiva räddningspaket är en ”väg mot helvetet” och i nästa vecka möts ju G20 länderna för att försöka vända den globala ekonomin. Hur ska man kunna komma överens om gemensamma insatser? Samtal med John Hassler, nationalekonom och Mats Hallgren, SVD.

Mörkt i Earth hour
Imorgon (lördag) kommer det att bli mörkt i stora delar av landet. Mellan 20.30 till 21.30 kommer Earth hour, den globala nedsläckningsmaifestationen, att påverka Sverige. Över hälften av Sveriges kommuner kommer att delta, men Stockholms stad ställer sig utanför manifestationen, vilken väcker kritik. Diskussion mellan Yvonne Ruwaida, oppositionsborgarråd för Miljöpartiet i Stockhom Ulla Hamilton, Moderat miljöborgarråd i Stockholm.

Besök på elitens skola
De sämre ekonomiska tiderna tycks inte påverka landets internatskolor. Tidigare har elevunderlaget på de tre stora skolorna följt konjunkturerna, men inte nu. Nu ökar trycket. På prins Carl- Philps gamla skola, Lundsberg, har man många fler sökande till höstterminen i jämförelse med samma period förra året. Reportage av Maria Ridderstedt.

Vänsterledare möts i Chile
I morgon startar mötet för Progressive Governance, ett möte för världens center-vänster-ledare, i Chile. På dagordningen står förstås den globala finanskrisen och bland deltagarna märks USA:s vicepresident Joe Biden, Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och Brasiliens president Lula da Silva. Samtal med Lars Palmgren, korrespondent i Sydamerika.

Kvinnor i Riyadh
Saudiarabien fick för ett par veckor sedan sin första kvinnliga minister. Och det går ständiga rykten i kungadömet om att kvinnor snart kommer att få börja köra bil. Men än så länge är könen segregerade. Män och kvinnor som inte är släkt med varandra kan inte mötas och tala med varandra. Vår korrespondent Cecilia Uddén är på sitt första besök någonsin i Saudiarabien.

Korrespondentkrönika
Krönikan kommer idag från Washington och Ginna Lindberg.

Programledare: Lasse Johansson

Producent: Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".