Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Över hundra svenskar vill bli överförda från utländska fängelser

Publicerat onsdag 8 april 2009 kl 22.08
1 av 3
2 av 3
Anna Hernek
3 av 3
Kvinnoanstalten i Hinseberg. Hit fördes Annika Östberg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Torsdag 9 april

Fängslade utomlands
Annika Östberg är överflyttad till Sverige efter nästan 28 år i amerikanskt fängelse. Samtidigt väntar över hundra andra fängslade svenskar runt om i världen på att få avtjäna sitt straff i Sverige. Vad gör svenska myndigheter hem dem igen? Samtal med Cecilia Riddselius, justitiedepartementet och Helmer Broberg, utrikesdepartemente. Hör även Karolina Johnsson som satt fyra år i thailändskt fängelse berätta om sina erfarenheter av att bli överflyttad till svenskt fängelse.

Christer Elmehagen
Tjänstemän på AMF pension försökte stoppa tidigare VD:n Christer Elmehagens flytt av sina pensionspengar - det uppger flera källor för tidningen Svenska Dagbladet. Tidningen skriver att tjänstemän på företaget tyckte att det var oetiskt att Elmehagen flyttade sina pensionspengar från en traditionell pensionsförsäkring till en fondförsäkring. På så sätt undvek Elmehagen den sänkning av pensionen på 8 procent som drabbade de vanliga pensionsspararna.
Christer Elmehagen, tidigare VD på AMF Pension och Jan Almgren, reporter på SVD.

Fattiga och rika
Hos pensionärer har klyftorna ökat kraftigt mellan fattiga och rika. Medan vissa har råd att njuta av livet på ålderns höst, så har andra svårt att få pengarna att räcka till.
Reportage av Karin Wirenhed och Katja Magnusson.

Ny statistik visar att inkomstskillnaderna i Sverige är de största på 30 år. Debatt mellan Johnny Munkhammar, liberal debattör och Lena Westerlund, Lo:s chefsekonom.

Parlamentsval i Indonesien
På torsdagen är det parlamentsval i Indonesien. Sveriges Radios korrespondent i Asien, Nils Horner, rapporterar.

Uppföljning om valresultaten.

Katolska kyrkans framtid
Kyrkans största högtid, påsken, är här. Hundratusentals katolska pilgrimer vallfärdar till Rom och Påven har ett hektiskt schema. Men mitt i all tradition - vart är katolska kyrkan på väg?
Samtal med Gert Gelotte, ledarskribent på Göteborgsposten och Peter Loewe, Dagens Nyheters medarbetare i Rom.

Demonstrationer i Georgien
På torsdagen väntas massdemonstrationer i Georgiens huvudstad Tiblisi mot landets ledare Mikheil Saakashvili. Förberedelserna har pågått i månader och oppositionen förväntar sig hundra tusentals demonstranter. Sveriges Radios korrespondent i Ryssland, Fredrik Wadström, är på plats och rapporterar.

Serieland
I Belgien är nästan allt inrutat - serierna blir alltmer populära i landet. Förra året gavs femtusen nya böcker och tidningar med tecknat ut och i år firar landets tecknade galjonsfigur, Tintin, 80 år. Som grädde på moset öppnas i dagarna en stor serieutställning i Bryssel.
Reportage av Willy Silberstein.

Utrikeskrönikan
Signerad Maria Eksedler i London.

Programledare: Anna Hernek
Producent: Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".