Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Burma, Iran och framtidens äldreboende

Publicerat onsdag 8 juli 2009 kl 22.29
1 av 3
Cecilia Strömberg
2 av 3
Trädkoja. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
3 av 3
Den heliga Schwedagonpagoden i Rangoon Foto: Margita Boström

Nya demonstrationer i Iran
Idag har det gått exakt tio år sedan studentrevolten 1999. Hur kommer det att uppmärksammas i Iran och resten av världen och vad har hänt med den stora protestvågen efter presidentvalet i förra månaden? Samtal med Rashelle Teherani, frilansjournalist i Teheran och Fataneh Farahani, forskare som länge har följt situationen bland exiliranier.

Arbetsmarknadsåtgärdar räddar liv
Brittiska forskare drar slutsatsen att arbetsmarknadsåtgärder kan förhindra självmord. Länder som, liksom Sverige, lägger pengar på att hålla kvar folk i arbete eller se till att de får ett nytt, räddar liv, hävdar forskarna. Hör samtal med Danuta Wasserman, professor i psykiatri och självmordsprevention och Lena Benson-Dahlgren, psykolog företagshälsovården på Volvo Personvagnar.


Konstnärer bygger kojor
Konst- och kulturarenan Röda Sten i Göteborg hyllar kojan i sommar. Där pågår just nu en utställning och inne i konsthallen byggs en alternativ koja. Hör reportaget med konstnärerna Jacob Sjöstedt och Kalle Normark. Reporter Anna Nyström.


Drömmen om en bra äldrevård
Den stora generationen 40-talister är oroliga för äldrevården och känner rädsla för ensamhet och isolering. Men det finns lösningar. P1-morgon besökte ett 55-plus-boende, där de verkar trivas med sitt åldrande. Hör reportaget från ett omtyckt 55+boende. Reporter Nils Eriksson.
Samtal med Per Borg, som skrivit en rapport till regeringens expertråd ESO om hur bland annat äldreomsorgen ska finansieras i framtiden.

Rapport inifrån Burma
Rättegången mot den burmesiska demokratisymbolen och fredspristagaren Aung San Suu Kyi väntas fortsätta, men den kan mycket väl skjutas upp igen. Döms hon till fängelse gör många, som Sveriges Radios utsände pratat med i Rangoon i Burma, bedömningen att det kan bli den tändande gnistan till en betydligt större revolution än den i september 2007.
Reportage inifrån Burma av Margita Boström.

Kostnaden för EUs GPS-system skenar
I EU utvecklas ett nytt navigationssystem, som fått namnet Galileo. GPS är det amerikanska försvarets navigationssystem som alla tillåts använda men som USA fortfarande har makten över. Nu kommer kritik för att kostnaderna som skattebetalarna i EU står för skenar. Hör Per Tegnér, före detta generaldirektör på Rymdstyrelsen och ordförande för GSA som är den myndighet under EU-kommissionen som har hand om utvecklingen av det europeiska navigeringssystemet Galileo.

Klimatmål
I går enades världens rikaste länder på G8-mötet om att temperaturen på jorden inte får öka med mer än 2 grader. Länderna enades också om att utsläppen ska minska med 50% till 2050. Men frågan är vilken betydelse löftena kommer att få i praktiken, för nu måste de rika länderna få med sig mindre rika länder som Indien, Brasilien och Kina. Medverkande Johan Rockström, professor i naturresurshushållning vid Stockholmsuniversitet och chef för Stockholm Enviroment Institute.

Utrikeskrönikan är idag signerad Hanna Sahlberg.

Programledare: Cecilia Strömberg

Producent: Marie-Caroline Biver

marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".