Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Saharas sol, guldgruva och CIA

Publicerat måndag 13 juli 2009 kl 21.35
1 av 3
Sanddyn i Sahara. Foto: AP Photo/Scanpix/John Moore
2 av 3
Foto: Patrick Sörquist/SvD/Scanpix
3 av 3
Gothia Cup invigdes på Ullevi igår. Foto: Adam Ihse/Scanpix

CIA
President Barack Obamas ambition, att lägga CIA:s kontroversiella förhörsmetoder under kriget mot terrorismen bakom sig, verkar gå om intet. Både kongressen och riksåklagaren planerar nu undersökningar av hur CIA använde sin makt efter 11 september-attacken, om de använde tortyr, och om det fanns hemliga antiterror-program som undanhölls politikerna. Nina Benner, SR:s utsända i New York.

Pool på frammarsch
I framtiden kommer allt färre äga sin egen bil. Istället kommer flera personer använda samma bil. Det är tankarna bakom att Volvo i flera år satsat miljoner på att bygga upp det som nu är Sveriges största bilpool. Reportage av Gabriel Stenström.

Samtal med Staffan Laestadius, professor i industriell utveckling vid KTH i Stockholm.

Kritiserad guldgruva
De svenska AP-fonderna har investerat i ett kanadensiskt företag som driver en guldgruva i Guatemala. Men enligt  flera miljö- och människorättsorganisationer har gruvan skapat stora problem för lokalbefolkningen; brunnar har sinat och invånarna har fått allvarliga hudsjukdomar som en följd av gift som använts vid utvinningen. Samtal med Christin Sandberg, Lantinamerikagrupperna och Hans de Geer, professor i företagsetik.

EU-parlamentet
I Europaparlamentet i Strasbourg börjar arbetet för det nyvalda parlamentet i dag. I går var det informationsmöten och en genomgång av alla rutiner och vår korrespondent Stefan Winiger var på plats när de nyvalda svenska ledamöterna anlände. Först in genom dörren var Kristdemokraternas Alf Svensson.

Ökenvärme
Solenergi från Sahara som får våra lampor här uppe i mörka Sverige att lysa. Det låter avlägset, men kan bli verklighet redan inom tio år. Svenska ABB är ett av de tolv företag som nu går vidare med planerna på att investera i solfångare i Sahara. Claes Scheibe, ABB och Linus Palmblad, Energimyndigheten.

Gothia Cup
Fler än 34 000 deltagare från 61 olika länder är på plats för att spela fotboll. Samtidigt ligger den så kallade svininfluensan kvar på den sjätte och högsta nivån av Världshälsoorganisationen WHO:s pandemiskala. Därför har Smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen  gjort upp en speciell beredskapsplan ifall de skulle upptäcka svininfluensa hos någon av deltagarna. Per Follin, biträdande smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen och Lena Rönnefors, turneringsledare för Gothia Cup medverkar. Reporer i Göteborg Evelina Westergren.

Utrikeskrönikan signerad Margita Boström.

Programledare Ami Hedenborg

Producent Eva Milger-Björk
eva.milger-bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".