Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Vindkraft, alkoholreklam och nytt namn

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 05.56
Ny skatt på vindkraft föreslås. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

SD och PP över 4%-spärren
Hade det varit val idag så skulle både Sverigedemokraterna och Piratpartiet ta plats i Riksdagen, det visar en ny opinionsundersökning som publicerades i Aftonbladet igår. Båda partierna hamnar strax över fyraprocentspärren. Piratpartiet har bara funnits i tre och ett halvt år, men idag finns redan sju registrerade piratpartier i Europa och här i Sverige fick partiet över sju procent (7,1) i det senaste valet till Europaparlamentet. Diskussion mellan Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenska Dagbladet och Nisha Besara, chefredaktör på Dagens Arena.

Skattad på vind
Regeringen vill att vindkraften ska tiodubblas till år 2020, men kritiker hävdar att dom nuvarande skattereglerna fördyrar för privatpersoner att i investera i vindkraft.
Debatt mellan Marie-Louise Rönnmark, (S) och styrelseledamot i HSB Sverige och Lennart Hedquist, (M) ordförande i Skatteutskottet.

Världens största aidskonferens
I går inleddes en stor aidskonferens i Kapstaden, Sydafrika. Omkring 5 000 deltagare har samlats, bland annat kommer man att diskutera hur stödet till aidsbekämpning kommer att påverkas av den ekonomiska krisen. Tido von Schoen-Angerer, från Läkare utan gränser är på plats i Kapstaden.

Bättre tur med nytt namn
I den ekonomiska krisens spår undrar en del människor i Thailand om det kan vara deras namn som för otur med sig, andra grubblar på om ett namnbyte kan ge lycka kärleksfronten.
Reportage av Nils Horner, Sveriges Radios asienkorrespondent.

Reklam eller inte
En studie i den vetenskapliga tidskriften The Lancet visar att det mest effektiva sättet att minska ungdomsfylleriet är ett totalförbud mot alkoholreklam. I Danmark finns det politiskt stöd för ett sånt förbud. Reportage av Petra Quiding.

Skulle ett totalförbud mot alkoholreklam vara något för Sverige?
Debatt mellan Gunvor G Ericson, (MP) och Jan R Andersson, (M).

Svensk ordförande för jämställdhet
Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson utsågs i slutet av förra veckan till ordförande i EU-parlamentets kvinnoutskott. Vad vill hon åstadkomma?

Dagens utrikeskrönika är signerad Sören Granath.

Programledare: Pia Fridén

Producent: Marie-Caroline Biver
marie-caroline.biver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".