Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

FRA-lagen och populism i Europa

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 06.16
Li Hellström

Ny omröstning om FRA
På onsdagen är det åter dags för riksdagsdebatt om lagen om signalspaning. Därefter fattas beslut om de tillägg till FRA-lagen som ett antal borgerliga riksdagsledamöter lyckades driva igenom i samband med den förra omröstningen i juni i fjol.

Vad innebär förändringarna? Vad säger kritikerna om det nya förslaget? Samtal med Pontus Matsson, politisk reporter på Ekot.


Debatt mellan Alice Åström (V) och Karin Enström (M).


Landstingen dribblar med vårdköer
Sedan regeringen infört extra ersättning till landsting som krymper vårdköerna har en annan, ny kölista växt dramatiskt. Samtal med Roger Molin på Sveriges Kommuner och Landsting.

Bättre jämstäldhet utan kvinnosatsningar
På Chalmers tekniska högskola i Göteborg har man länge förgäves försökt förbättra jämställdheten med tjejkvällar, kvinnliga nätverk och mentorsprogram. Men eftersom det inte givit resultat gör man nu helt om och lämnar de speciella kvinnoprojekten för att i stället göra satsningar där både män och kvinnor ingår. Reportage av Lisa Sofia Larsson.

Populism i Europa
Samtal med författaren och journalisten Christian Andersson som analyserar begreppet och tendensen med populistiska partier i Europa. Och vad säger han om KD-ledaren Göran Hägglunds utspel om Verklighetens folk - är det populism?

Rumänien utan regering
I det krisdrabbade Rumänien jäser missnöjet med tuffa reformpaket och igår förlorade regeringen en misstroendeomröstning och tvingades bort. Nu riskerar landet att de stora utlovade lånen från Internationella Valutafonden ställs in. Samtal med Ekots Östeuropakorrespondent Maria Persson Löfgren som befinner sig på plats i Bukarest.

Vardag för hemlösa
I kväll börjar en ny TV-serie på SVT om livet för Sveriges omkring 18 000 hemlösa. Samtal i P1 Morgon med programledarna Nour el Refai och Helene Westerlund som själv är hemlös.

Tyskland och kärnkraften
Den tillträdande borgerliga regeringen i Tyskland kommer att ompröva lagen om avveckling av kärnkraften, som gällt i sju år. Många kärnkraftverk kommer troligen att få förlängda drifttider. Svenska Vattenfall hoppas att det också ska gälla de två kärnkraftverk som företaget driver vid floden Elbe i norra Tyskland. Men det är inte säkert att det blir så, särskilt det ena verket, Krümmel i Geestacht, har fått dåligt rykte i Tyskland efter en rad haverier. Den lokala opinionen i Geestacht är inte nådig och häromkvällen kallade företaget stadsborna till informationsmöte. Reporter Per Eurenius.

Utrikeskrönika
Krönika av Nils Horner i Pakistan.

Programledare Li Hellström

Producent Maria Hansson

maria.hansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".