Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
Hanna Sahlberg, Peking

Frihet till salu i Kina

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 04.30
Hanna Sahlberg, utrikeskrönika, Peking 2011-04-12
(2:58 min)

PEKING, tisdag. Först en tunn plastficka, senare en mapp och på sista tiden en tjock klämmapp. En god vän på en av Kinas bättre ansedda tidningar beskrev för mig häromdagen hur pappersbunten av veckans förbjudna ämnen och detaljerade rapporteringsbestämmelser växt till sig på redaktörens skrivbord det senaste året.

Censorerna har nog fått någon ny programvara, konstaterade han och skrattade torrt.

Beskärningen av yttrandefriheten i Kina tycks öka, men aldrig har så många kineser varit så fria som nu - det är nästan säkert.

Privatsfärens vidgande de senaste decennierna är kanske den verkliga kinesiska revolutionen.

Och frihet finns att köpa.

Kinas kommunistparti erbjuder numera medborgarna vad man skulle kunna kalla "det lilla frihets- och välfärdspaketet", och precis som på Mac Donalds går det att köpa extra tillbehör, för dem som är intresserade och har råd. Man kan förstås köpa privat pensionsförsäkring. Man kan investera i ett luftreningssystem och låta familjen leva i en helt annan luftkvalitet än grannens. För några hundra om året kan man också köpa sig en bekväm privat nätverksuppkoppling att ta sig över den statliga brandväggen på internet med.

Frihet och välfärd finns att köpa på marknaden i Kina, men, det finns förbehåll. Fortfarande kan partistaten och dess hantlangare när som helst gripa in i privatsfären - och då gäller inga garantier. Alla avtal upphör och privatsfären reduceras plötsligt till ingenting. Det drabbade nyligen konstnären och aktivisten Ai Weiwei, som många trott levde under ett skydd av internationell beundran.

Det går en gräns mellan den majoritet av medborgare som erbjuds att handla och samla tillbehör till sina liv, och dem som av någon anledning förs åt sidan. För vissa av dem som förs åt sidan innebär det att försvinna från sitt hem eller arbetsplats för en kort tid, för andra gäller livslång övervakning. För den anses ha förverkat alla rättigheter och dömts till döden kanske ens hjärta, njurar, eller hornhinnor är det enda som någonsin har chans att komma tillbaka till frihetens marknad: och erbjuda någon som kan betala för det ett viktigt tillbehör.

En viktig förutsättning för att systemet ska fortsätta att fungera är att distributionen av kommunistpartiets "lilla frihets- och välfärdspaketet" kan fortsätta att nå det stora flertalet, och att de flesta medborgare sedan håller sig upptagna med att inhandla kompletterande tillbehör, utan att bli störda av bullret från sidohanteringen av en grupp icke önskvärda element.

Därför spelar kontrollen av medierna en nyckelroll, och min journalistväns beskrivning av censurmapparnas tilltagande tjocklek på sistone kan tjäna som en påminnelse om att den ökar.

Jag får ofta frågan om det "blir bättre" i Kina, eller "mer demokratiskt" eller "friare". Och det är lika svårt att svara varje gång. Ja, valfriheten för individen ökar - men samtidigt förbättras övervakningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".