Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Barn ska utvisas med psykisk sjuk mamma

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 06.35
Utvisning av dödshotade barn, reportage av Bo-Göran Bodin och Martin Jönsson
(8:14 min)
1 av 2
Nu ska Giorgi skiljas från sin tvåårige son. Barnen ska utvisas med sin psykiskt sjuka mamma till Uzbekistan, själv ska han utvisas till Azerbajdzan. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
"Min fru älskar barn. Varje kväll tänker hon att i morgon ska hon ska vara den bästa mamman, men när hon vaknar blir det svårt", säger Giorgi. Foto: Sveriges Radio

En psykiskt sjuk mamma med två små barn har fått ett besked om utvisning tillsammans med barnen trots att mamman hotar att skada barnen eller till och med döda dem enligt läkare och en utredning från socialtjänsten. Men Migrationsverket anser att avvisningen kan verkställas.
Reportage av Martin Jönsson och Bo Göran Bodin.
Samtal med Tiia Torekull, juridiskt ombud för mamman och barnen och Michael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Personerna i reportaget

Latifa Turfan: Mamma till Tigran och Armen, sambo med Giorgi.  Från Uzbekistan, kom till Sverige 2003 och har tidigare haft tillfälligt uppehållstillstånd. Psykiskt sjuk, har haft tankar på att döda sina barn. Ska nu utvisas till Uzbekistan.

Giorgi Grigorian: Pappa till Tigran och Armen, sambo med Latifa. Från Azerbajdzan, kom till Sverige 2004. Ska utvisas till Azerbajdzan.

Armen: Två år gammal, född i Sverige. Ska utvisas till mammans hemland Uzbekistan.

Tigran: Fyra år gamma, född i Sverige. Ska utvisas till mammans hemland Uzbekistan.

Christine Bertlin: Psykolog, barn- och ungdomspsykiatrin. Kritisk till utvisningen av barnen eftersom de är sjuka och behöver flera års intensiv behandling. Enligt BUP riskerar barnen skadas vid en utvisning.

Marika Ekroth: Socialsekreterare. Har två gånger utrett familjens situation efter att mammans läkare inom psykiatrin slagit larm, bland annat sedan mamman berättat om sina tankar att döda barnen. Enligt socialtjänsten skulle en splittring av familjen vara förödande för barnens hälsa.

Maria Hammarberg: Domare på migrationsöverdomstolen. Har prövat Armens fall. Har beaktat vad som är bäst för Armen kom fram till migrationsverkets beslut inte ska ändras. Han ska utvisas med sin psykiskt sjuka mamma.

Per Stadig: Advokat, har jobbat över trettio år med asylärenden, expert i en statlig utredning från 2009 om utlänningslagen. Kritisk till utvisningen. 

Ann-Mari Appelberg: Psykiater. Har haft kontakt med familjen sedan förra året. Kritisk till utvisning. Anser att den är orimlig och att Sverige bryter mot FN:s barnkonvention. 

Johan Ryltenius: Processförare på Migrationsverket har arbetat med Tigrans ärende. Har prövat om det överhuvudtaget går att skicka honom till Uzbekistan, eller om det finns ett så kallat verkställighetshinder. Anser att det går att genomföra utvisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".