Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Måndag 6 september

Publicerat måndag 6 september 2004 kl 08.33

Programledare: Anders Holmberg

Terrordådet i Beslan väcker frågor
Det har varit en helg då tidningarna fyllts med fruktansvärda bilder och starkt laddade vittnesmål från terrordramat i Skola 1 i den nordossetiska staden Beslan. P1 morgon försöker förstå vad som ligger bakom våldet - särskilt ett våld som riktats mot små barn. Kris- och traumapsykologen Luis Ramos-Ruggiero kommer till studion i ett samtal med Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson-Löfgren, som bevakat händelserna på plats. Samtalet sänds klockan 7.21. Klockan 8.15 rapporterar Therese Bergstedt direkt från Duvboskolan i Sundbyberg, där lärarna förbereder sig för att berätta det ofattbara för barnen.

Arabvärldens reaktioner
Det blodiga terrordådet i sydryska Beslan har åter väckt frågor om kopplingen mellan (internationella islamistiska terrorgrupper som) al-Qaeda och Tjetjenien. Fortfarande är det oklart vem eller vilka som låg bakom gisslandramat men i arabvärlden finns en rädsla för att det kommer att leda till mer hat mot och rädsla för islam. Sveriges Radios medarbetare Karwan Tahir lotsar oss genom reaktionerna i arabiska media klockan 6.15.

Junilistan - snart också i riksdagen?
Junilistan är partiet som gör allting tvärtom. Först skrällde de i EU-parlamentsvalet - sedan började de skapa en partiorganisation. Och nu, nästan tre månader senare, börjar de fundera på att ta plats även i inrikespolitiken. En intern enkät som partiet presenterar i dag visar att en majoritet av medlemmarna vill att partiet ställer upp i riksdagsvalet 2006. Partiordföranden Nils Lundgren berättar mer klockan 8.42.

Svensk integrationspolitik oförändrad genom åren
Den svenska invandrarpolitiken är något som ständigt debatteras. Och när nya mål sätts upp i politiken så tar man ofta avstånd från det som varit och nya visioner presenteras. Men i praktiken är det inte mycket som händer. När pengarna fördelas är det fortfarande till samma invandrarpolitiska program som sattes igång på 60- och 70-talet. Det här visar en ny doktorsavhandling vid statsvetenskapliga instutitionen på Universitetet i Göteborg. Det är statsvetaren Carl Dahlström som står bakom avhandlingen som har titeln; ”Nästan välkomna”. P1 morgon sänder en intervju med forskaren och debatterar sedan frågan med s-politikern Anita Jönsson och folkpartiets Mauricio Rojas, klockan 6.38.

Skola läser lusen av lössen
Löss är ett problem som många skolor tampas med... så också Hillerstorpsskolan i Gnosjö kommun. För att få bukt med problemet har man haft en kampanj mot löss under namnet Lusens Dagar som avslutades igår. Som en del av kampanjen har skolan delat ut luskammar till barnen. Reportage och samtal klockan 7.39.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".