Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Fredag 17 september

Publicerat fredag 17 september 2004 kl 08.34

Programledare: Nils Östergren

Paralympics börjar i Aten
Paralympics börjar idag - OS för handikappade. Handikappidrottförbundets mål är att Sverige den här gången ska ta FLER medaljer än de 21 i Sydney för fyra år sedan - och då ställs hoppet till bland andra skytten Jonas Jacobsson från Kolmården. Hör honom i P1 morgon berätta om medaljhopp klockan 6.15

Militanta islamister i Indonesien
Indonesien har skakats av tre kraftiga attentat med många döda de två senaste åren, ett av dem så sent som i förra veckan då Australiens ambassad attackerades. Stabilitet är därför den mest centrala frågan, när indonesierna för första gången själva får välja president nu på måndag.
Under den demokratiska ytan växer samtidigt flera olika grupper med militanta islamister och Sveriges Radios Asien-korrespondent Alice Petrén har träffat ledaren för en av dem - den Islamiska försvarsfronten, FPI. Hör reportaget kl 06.20

Sjukt ojämställt i vården
Läkare kan bedöma och diagnostisera kvinnliga och manliga patienter olika, även om de har samma symptom.
Detta enligt distrikstläkaren Gunilla Risberg som senare i dag lägger fram en doktorsavhandling vid Umeå universitet. I P1 morgon berättar hon om sina uppseendeväckande forskningsresultat. Klockan 6.38.
Senare på morgonen kommer Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund till studion för att prata om jämställdhetsarbete i praktiken. Klockan 8.20

Framtidstro i officersyrket - trots nedskärningar
Omfattande nedskärningar är på gång inom försvarsmakten. Samtidigt står en nybakad kull fänrikar i startgropen för en militär karriär. Hur känner de inför framtiden? P1 Morgons reporter Sabina Kuutti träffade några av dem under ett ridprov i hoppning på Livgardet K1 i Stockholm.
Reportage klockan 6.25 och samtal med Kent Zetterberg på Försvarshögskolan klockan 7.38.

Svenskar kidnappas i Irak - går det att skapa trygghet i kaoset?
Säkerhetsläget i Irak och framförallt i Bagdad blir allt allvarligare. Laglösheten breder ut sig i något som närmar sig ett fullständigt kaos. Varje dag kommer nya rapporter om kidnappningar... De som kan flyr landet... Men hur är det för de som bor kvar? Går det att skapa sig en trygg tillvaro? Hur? Hur bör man bete sig om man blir kidnappad?
Klockan 7.21 kommer Hussein Kanberagha till P1 morgon. Han är svensk affärsman som normalt bor i Bagdad och som kan berätta om den närmast agentliknande tillvaro man måste föra för att överleva. Konsulten och psykotraumatologen Peter Jonsson berättar hur man kan förbereda sig på det värsta.
Vad kidnappningarna betyder för det allmänna säkerhetsläget diskuterar vi med Jan Hallenberg, professor på Försvarshögskolan, klockan 8.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".