Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Onsdag 22 september

Publicerat onsdag 22 september 2004 kl 08.54
Camilla Kvartoft

Med Camilla Kvartoft

10 år sedan Estonia

Tisdagen 28 september är det 10 år sedan MS Estonia förliste och 852 människor dog. Nu höjs röster i Sverige för en ny utredning om vad som förorsakade olyckan. Men hur ser man idag på den frågan i Estland. Samtal med Sveriges Radios korrespondent Bengt Lindroth kl 6.15.

Korrespondentkrönika

Dagens krönika kommer från Indonesien och är signerad Alice Petrén. Kl 6.20

Den svenska eldsjälen

Den svenska eldsjälen har vuxit sig stark genom åren. En person med brinnande engagemang som utan ekonomisk vinning ger sig helhjärtat åt den som behöver hjälpen. Men vilken betydelse har dom för samhället? Eldsjälarna. Vi ska möta en av alla dom som ger sin tid och sitt engagemang för något gott. Reportage av Niklas Forsberg kl 6.25. Kl 8.15 hör du Lars-Erik Olsson, sociolog och forskare vid Sköndalsinstitutet. Han har doktorerat om hur ideella organisationer blir till ur ett sociologiskt perspektiv - varför folk gör gott, helt enkelt.

Palestinska val

I dom palestinska områdena pågår nu registreringen av väljare som vill delta i dom lokala valen som skall börja i december. Men registreringen går trögt och många palestinier tänker överhuvudtaget inte bry sej om att rösta. Reportage av SR:s mellanösternkorrespondent Christer Fridén, kl 6.45.

Statsminstern talar till världen

Natten mellan tisdag och onsdag talar den svenske statsministern i FN:s generalförsamling. Vad han säger, inte säger och vad det betyder för svensk utrikespolitik kommenteras av Per Ahlin, Dagens Nyheter, och Jenny Wennberg, norrländska socialdemokraten kl 6.38.

”Riksförsäkringsverket idiotförklarar unga”

Svenskarnas slappa attityd till sjukskrivningar blev förstanyhet för några dagar sedan. Det var riksförsäkringsverket som undersökte attityderna till sjukskrivningar. Undersökningen pekar ut dom unga som dom som har mest generös inställning till när man kan sjukskriva sig. Och nu ska en annonskampanj från RFV riktad till unga höja arbetsmoralen. Karin Hagman, projektledare på TCO jobbar med frågor som rör unga, har retat upp sig på kampanjen och får svar av Birgitta Målsäter, chef för enheten för sjukpenning på riksförsäkringsverket kl 7.21.

Snuskiga krogar hängs ut på Internet

Jönköpings kommun har fått klartecken av datainspektionen att publicera resultat efter inspektion av kommunens pizzerior. Det är första gången som datainspektionen prövat den här typen av publicering. Är det bra och hur rättsäkert är systemet? Hans Olof Lindblom, dataråd vid DI, diskuterar med Mats Hulth VD Sveriges Hotell och restaurangföretagare kl 8.20.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".