Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Miami tänker mer på orkanen än på valet

Publicerat måndag 27 september 2004 kl 11.16
Lenny Alcavar.

”Det är orkanvindar när jag kör mot Miami. Alla valarrangemang är inställda. Det går ju inte att knacka dörr när det är utegångsförbud och folk har annat att tänka på än röstregistrering och presidentkandidaterna.” SR:s korrespondent åkte till Miami.

– Jag tror inte folk tänker på valet alls just nu, de tänker på sina affärer och på hur de ska laga sina hus och alla pengar de behöver för att kunna ställa allt tillrätta efter orkanerna, säger 18-åriga Berett Perlman hon är förstagångsväljare och har redan bestämt sig för att rösta på senator John Kerry.

– Jag bor i West Palm Beach och det var mitt distrikt som avgjorde hela presidentvalet förra gången. Det var ett förskräckligt val jag tycker inte att Bush vann rättvist, säger Berett.

Tror på större seger nu
Förra gången blev George Bush USA:s president med 537 röster här i Florida och med hjälp av Högsta Domstolen. Men det tror inte henne bordsgranne kommer hända igen.

– Det kommer inte att bli som år 2000. Florida har blomstrat under Bush-eran både under presidenten och hans lillebror Jebb som är duktig som guvernör. Bush kommer att vinna överlägset den här gången, säger han.

På bilradion är det massor av stationer där de spelar latino-schlagers till och med den hysteriske bilhandlaren talar spanska. Man kan också höra en bekant röst instucken bland varureklamen .

Det är en av president Bushs spanska reklamsnuttar. I Miami har verkligen förändrats, till och med den stora tidningen Miami Herald har flera av sina sektioner på spanska.

De spansktalande, latinos eller hispanics som de kallas här har fått en mycket viktigare roll i USA. De har nu gått om afroamerikanerna i antal och är nu USA:s största minoritet.

Det kan vara de spansktalande väljarna som kommer att avgöra om Bush får sitta kvar.

Kuban för Bush
Orkanvindarna har lättat något när jag kommer fram till det republikanernas högkvarter här i Miami. Det är inhyst i en nerlagd bilhandel. Borden där i vanliga fall frivilliga sitter och ringer upp registrerade väljare är glest besatt.

I den flagnade före detta utställningshallen står Lenny Alcavar under en stor amerikansk flagga. Hans föräldrar är flyktingar från Kuba.

– Vi fortsätter ansträngningarna att se till att alla Florida-bor som kan röstar också ska göra det och att de röstar på president Bush. Det kommer att bli ett av de jämnaste valen i vår historia. Hur Florida röstar kan avgöra vem som blir president, säger han.

De kubanska rösterna är avgörande här i södra Florida. Kubanerna förstår precis som alla amerikaner att det behövs en tydlig vision för Amerika när det gäller utrikespolitik, permanenta skattesänkningar, egnahemskulturen, familjevärden och moralfrågor. Ett land i krig behöver en stark ledare inte en vingelpetter, därför tror jag att president Bush kommer att sitta kvar, menar Lenny Alcavar.

Men orkanen då, frågar jag.

– Den federala regeringen har svarat mycket snabbt precis som guvernör Bush. De har sett till att de som drabbas får bästa möjliga hjälp så vi ser det inte i politiska termer säger Lenny Alcavar.

Han vet att de fyra orkanerna gjort det svårare för demokraterna i deras kampanj.

Spelar Bush i händerna
Ovädren har också gett George Bush rika möjligheter att vara generös statsman och ställa upp för kamerorna och dela ut nödhjälp till de orkandrabbade.

Vindarna blåser bröderna Bushs väg just nu. Det demokratiska partiets kanske sista chans att försöka vända dem är i den första debatten natten mellan torsdag och fredag.

Thomas Nordegren, Miami
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".