Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Tisdag 28 september

Publicerat tisdag 28 september 2004 kl 10.39

Programledare: Anders Holmberg

Rymmare och fasttagare - favorit i repris?

Ja, igår greps alltså de två fångar som i torsdags rymde från Mariefredsanstalten. Och det är den tredje rymningen på

kort tid som bara efter några dagar slutar i ett gripande av polisen. Hur arbetar polisen vid sådana här tillfällen? Följer de en viss arbetsmall eller kräver varje rymning ett nytt agerande från polisens sida? Bertil Olofsson, chef för polisens nationella insatsstyrka berättar om rymningens dramaturgi klockan 6.15.

Tio år sedan Estonia-katastrofen

Idag är det tio år sen färjan Estonia gick under ute på Östersjön och 852 människor dog

Klockan 6.25 om Estonia, då i form av ett reportage från Frövi, en av de orter där många miste en anhörig. Sex personer från Frövi omkom och Ekots Annika Digréus har besökt orten.

Om säkerheten:

Efter olyckan följde en säkerhetsdebatt som har lett till en hel del förändringar på åtminstona svenska fartyg. Men hur har Estoniakatastrofen påverkat sjösäkerheten? Hur mycket säkrare är det att ta en färja till Estland eller Finland idag än för tio år sen? Christer Lindvall, VD för sjöbefälens fackförbund Fartygsbefälsföreningen, berättar klockan 6.38.

Tio år sedan Estonia - dags för ny utredning?

I år är det sju år seden den internationella haverikommissionens rapport om vad som hände Estonia presenterades i Estland. Där konstaterades att bogvisiret slets av och att vattnet då strömmade in. Men rapporten har fått mycket kritik och i höst aktualiseras frågan om en ny utredning igen eftersom fem riksdagsledamöter från lika många partier kräver en ny utredning i en gemensam motion.

Lars Ångström, miljöpartiet, är en av dem, och han diskuterar frågan med Mona Sahlin, som är den minister i regeringen som har hand om frågan. Debatten sänds klockan 7.21.

Turkiet och Europa

Nästa onsdag, den 6 oktober, ska EU-komissionen ta ställning till om Turkiet ska få inleda samtal om ett eventuellt medlemskap i den europeiska unionen. Och ett framtida EU med Turkiet som medlem har väckt reaktioner runt om i Europa. P1 morgon pratar med Sveriges Radios Berlinkorrespondent Kristian Åström om reaktionerna i Tyskland, och med Åke Malm, medarbetare i Rom, om reaktionerna i Italien. Klockan 7.39.

Säpos hemliga informatörer skapar problem

Säpo har under många år värvat informatörer bland invandrargrupperna. Men Ekot kan nu avslöja att brist på förmåga att hantera informationen har medfört stora problem för den svenska säkerhetspolisen - informatörerna har i flera fall för egna syften kunnat utnyttja sitt hemliga samarbete med polisen. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap som specialiserat sig på Säpos arbete, berättar om vad informatörer fyller för funktion klockan 8.15.

Hummerfångsten

Fiskaren Bengt Wennerberg berättar om dagens och årets fångst. Kl8.27

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".