Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Latinos i Miami avgör presidentvalet

Publicerat tisdag 28 september 2004 kl 18.14
Jaime Suchlicki

Latinos eller hispanics, de spansktalande med rötter i Latinamerika, utgör nu en klar majoritet av befolkningen i Miami. På gatuskyltarna står det ”Calle Ocho” på det som förr kallades 8 th Street. I andra delstater förknippas de spansktalande med fattiga lantarbetare och låglöneproletariat, men i Miami dominerar hispanics numera också medelklassen.

Mel Martinez är kandidat till senaten.

- Han flydde undan kommunismen, som ung pojke och kom att älska Amerika. Inga specialprivilegier för invandare, bara hårt arbete. Så låter Mel Martinez nya tv-reklam.

Samtidigt med presidentvalet den 2 november väljer Florida också ny senator och Martinez är det stora affischnamnet. Han kan bli den förste hispanic i USA:s senat.

Martinez personifierar den amerikanska drömmen. Den utblottade kubanske flyktingen som kom till Disney-staden Orlando och blev populär borgmästare med programmet sänkta skatter och lag och ordning.

Martinez har varit bostadsminister i George Bushs regering och nu är han som kandidat till senaten president Bushs bästa draghjälp.

Miami liknar Manhattan
Södra Florida har inte bara världens största flotta av kryssningsfartyg för turister utan också en gigantisk containerhamn, som är central för handeln med Syd- och Mellanamerika.

När latinamerikanska affärsmän eller politiker ska förhandla träffas man här i Miami. De senaste åren har bankpalats och exklusiva bostadshus förvandlat Miamis sunkiga centrum till något som liknar nedre Manhattan.

Just nu rivs hela kvarter av 1960-talsskyskrapor för att ersättas av ännu fler banker och lyxhotell.

Latinos lutar åt republikanerna
På Miamis universitet träffar jag historieprofessorn Jaime Suchlicki, som är ledande intellektuell bland exilkubanerna.

Hans fönsterlösa rum domineras av bokhyllor, som verkar riskera att välta och ovanför skrivbordet hänger ett inramat signerat fotografi av professorn själv tillsammans med sin vän Mel Martinez.

– I Florida är Kuba-amerikanerna och latinorösterna avgörande och de har nu tippat över majoriteten till republikanerna, säger Jaime Suchlicki.

– Kubanerna röstar republikanskt, de från Nicaragua också. Haitierna är mer splittrade, mexikanerna och Puerto Ricanerna röstar demokratiskt. Det är i grova drag hur det ser ut här.

– Kuba-amerikanerna röstar också. Vi har ett mycket högt valdeltagande. De svarta har till exempel lågt valdeltagande så våra röster blir viktigare, säger Jaime Suchlicki.

Professorn inleder en lång diskurs om hur den generation exilkubaner, som kom på 60-talet fortfarande inte har förlåtit det demokratiska partiet för att president Kennedy inte invaderade Kuba.

Bush mer macho
För dem är inställningen till Fidel Castro viktigare än någonting annat.

Men ni exilkubaner har alltid varit republikaner. Det måste vara andra grupper som lämnar demokraterna om man ska kunna förklara president Bushs övertag i opinionsundersökningarna, säger jag till professorn.

– Ja, det handlar också om intrycket av tuffhet och machismo. Det går hem hos de latinska männen, men inte så mycket hos kvinnorna. Bush är macho, säger Jaime Suchlicki.

– Jag tror inte latinos stöder homosexuella äktenskap och de stöder inte aborter. Detta är frågor som förskjuter latinorösterna i republikansk riktning, säger professor Suchlicki.

Vad ska då senator John Kerry göra för att vända opinionen här i Florida i den första debatten mellan honom och president Bush här på Miami universitetet på torsdag kväll, frågar jag professor Suchlicki.

- Kerrys inställning till Castro är svag. Han har velat hit ibland och han har velat avskaffa reseförbudet. Ibland har han sagt att det ska upphöra selektivt och ibland har han sagt att embargo och reseförbud ska vara kvar. Han kommer säkert att säga något kraftfullt mot Castro, eftersom debatten äger rum här, men det kommer inte att ge honom många röster, säger professor Jamie Suchlicki.

När jag ska gå ber han mig uppmana alla européer att upphöra med att åka på turistresor till Kuba.

– Vi har just infört stränga bestämmelser om att vi får åka och hälsa på våra släktingar på Kuba högst en gång vart tredje år. Då borde ni svenskar kunna avstå från turistresor tills Castro har dött, sen kan den stora förändringen komma, tror professor Suchlicki.

När jag lämnar universitetsområdet håller man på att sätta upp stora banderoller med texten ”Presidential Debate 04”. I taxins radio hörs Mel Martinez röst.

– Det är vår kille, säger den tandlöse taxichauffören från Haiti.

Thomas Nordegren, Miami
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".