Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Måndag 4 oktober

Publicerat måndag 4 oktober 2004 kl 09.13
Camilla Kvartoft

Programledare: Camilla Kvartoft

Gisslandrama på Norrtäljeanstalten
Gisslandramat som inleddes i går kväll på Norrtäljeanstalten har upplösts under morgonen. Det var en intagen på en sexmannaavdelning som tagit en fånge som gisslan och det var länge oklart vilken roll de övriga fem fångarna haft. Förhandlingar pågick under morgonen och den nationella insatsstyrkan var på plats. Hans-Olof Larsson, chef på Norrtäljeanstalten, medverkar på telefon 6.15 och 8.42 för att berätta om förhandlingarna och upplösningen.

Brittisk succéförfattare med ovanlig hjältinna
Så ska vi få möta den brittiske juridikprofessorn som ligger bakom en jättelik internationell boksuccé - och bakom en ytterst ovanligt sorts bokhjältinna: en rundhyllt dam som öppnar detektivbyrå i Botswana. Historierna om Precious Ramotswe, Botswanas första kvinnliga detektiv har sålts i 5 miljoner exemplar bara på engelska, översatts till 31 språk och skall bli TV-serie. Ekots Londonkorrespondent Agneta Ramberg har träffat författaren Alexander McCall Smith. Reportage klockan 6.24

Utländska studenter blir fler...
Allt fler utländska studenter pluggar på svenska universitet, visar en undersökning från högskoleverket. P1 morgons Marie Nilsson har besökt Handelshögskolan i Stockholm, där hälften av alla doktorander är utländska, och många inte ens lär sig svenska. Reportage klockan 6.38.

.. men bör de få betala?
Utbildningsminister Thomas Östros tycker nu att det är dags att ta betalt av de utomeuropeiska studenterna. En utredning ska tillsättas om de praktiska detaljerna. Men SFS, Sveriges förenade studentkårer, motsätter sig förslaget och diskuterar frågan klockan 6.43

Skatt på män förslag som engagerar
Är det dags att införa en mansskatt? En skatt som bara män ska betala - för att kompensera för våld mot kvinnor? Förslaget kommer från Gudrun Schyman, tidigare partiledare för vänsterpartiet, som lägger fram en motion i ämnet i riksdagen. Hör Gudrun Schyman debattera mansskatten med Carl Rudbeck klockan 7.21

SR-VD om organisation med problem
Sveriges Radio är en organisation med problem - det konstateras i ett antal interna rapporter där man utrett hur resurserna i företaget används, hur publiken lyssnar, och hur konkurrensen ser ut. Idag ska Sveriges Radios VD Peter Örn berätta om förändringsarbetet inom Sveriges Radio....eller det som kallas vision 2010 på en presskonferens. Peter Örn kommer till P1 morgon klockan 7.39.

Larm om barns ohälsa skrämmer föräldrar
Det är måndagen den 4 oktober och internationella barndagen. Barnombudsmannen Lena Nyberg presenterar i dag en kartläggning av hur barn och ungdomar mår i Sverige i dag. Bland annat visar statistiken att var tionde barn sökt hjälp hos psykolog. Men barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén tycker att debatten fokuseras för mycket på det negativa. Ett samtal om föräldrars oro och barns ohälsa klockan 8.15.

Från fackföreningsätare till Ams-kramare
Det blir allt svårare att känna igen den moderata arbetsmarknadspolitiken. Tidigare åsikter som att lägga ner arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, gäller inte längre. Och nu vill man inte heller att a-kassan ska förstatligas. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt skriver i dag på Dagens Nyheters debattsida att moderaterna nu omprövar sin politik.
Ekots politiske kommentator Inger Arenander om moderata lappkast och socialdemokratisk förvirring klockan 8.24.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".