Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Torsdag 21 oktober

Publicerat torsdag 21 oktober 2004 kl 09.01
Camilla Kvartoft

Programledare: Camilla Kvartoft

Vänsterpartiet skakas av avhopp
Morgonekot berättar om fortsatta protester och avhopp inom vänsterpartiet. Den här gången är det den före detta partistyrelseledamoten Gunilla Cederbom som sitter i regionfullmäktige i Västra Götaland som beslutat att omedelbart lämna partiet. Kl 6.15 berättar hon varför och klockan 8.15 kommenteras avhoppet av partisekreteraren Pernilla Zethraeus.

Linköpingsdådet skakar om landets psykiskt sjuka
Två dagar efter morden i Linköping har polisen ännu inte lyckats gripa mördaren. Men redan från början spekulerades det om att det är en psykiskt sjuk människa som utfört dåden. Liksom vid tidigare vansinnesdåd diskuteras det i radio, TV och tidningar hur farliga psykiskt sjuka personer kan vara. Detta har fått psykiskt sjuka som grupp att känna sig utpekade och misstänkliggjorda. Klockan 7.21 hör vi Elisabeth Alphonse, som jobbar på Riksförbundet för social och mental hälsa, berätta om vilka reaktioner hon mött från psykiskt sjuka. Staffan Hägglund som själv är psykiskt sjuk berättar om sina tankar, och 6.20 berättar Klas-Göran Stefansson, utredare på socialstyrelsen och docent på Karolinska Institutet mer om hur farliga psykiskt sjuka personer egentligen är.

Konst som provocerar upprör
Efter vansinnesdåden i Linköping har konsten än en gång ifrågasatts. Det handlar om det konstprojekt som är knutet till Lars Norens pjäs ”Krig” som spelas i Linköping nästa vecka. Inför föreställningen hade ett antal reklamskyltar satts upp runt om i stan, utformade som trafikskyltar och med citat ur pjäsen som ”Nu ska vi döda dom allesammans och sen kan dom inte göra något längre” och ”Det finns inga barn längre”. Skyltarna har nu tagits ner, men det många tror att meddelanden som dessa kan ha obehagliga effekter på psykiskt störda personer. En av dem är Sten Levander, professor i psykiatri. 8.18 diskuterar han konstens frihet med konstnären Carl-Johan De Geer.

Bengt Ohlsson om sin nya bok
En avskydd, inskränkt gammal präst som tvingar sig till sex av sin lidande unga hustru har nu fått upprättelse. Det sker i Bengt Ohlssons nya roman som kommer ut i morgon. Klockan 6.38 berättar han själv om boken.

Rapport från söndertrasat flyktingläger
Omkring 130 döda palestinier, flera hundra skadade, ett nittiotal förstörda hus, närmare 1.000 hemlösa, söndertrasade vatten-, avlopps- och ledningsnät. Det är facit av den israeliska militära offensiv som i 16 dagar tidigare den här månaden drabbade bland annat flyktinglägret Jabaliyya i den norra delen av Gazaremsan. Sveriges radios Mellanösternkorrespondent Christer Fridén rapporterar från flyktinglägret klockan 6.42.

Danmark och Nordpolen
På danska vetenskapsministeriets hemsida står det under rubriken ”Jakten på rikets gränser” att pågående geologiska undersökningar på Grönkland kan leda till att nordpolen blir en del av Danmark. Marie Jacobsson, folkrättsjurist på Utrikesdepartementet, berättar om den pågående kampen om haven klockan 7.39.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".