Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Tisdag 26 oktober

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 09.16
Camilla Kvartoft

Programledare: Camilla Kvartoft

Färre politiker i kommunerna
Det blir allt färre politiker i landets kommuner, rapporterar Ekot. De senaste fyra åren har 2 300 politiska förtroendeuppdrag försvunnit i kommunerna, trots att riksdagen slog fast för ett par år sedan att antalet förtroendeuppdrag ska bli fler. Demokratiutredaren Bengt Göransson, s, diskuterar konsekvenserna för demokratin med kommunpolitikern Kristina Axén Olin, m, klockan 6.15.

Svenska demokrater kan avgöra valet?
Det amerikanska presidentvalet engagerar och aktiverar miljoner människor runt hela världen. Detta även här i Sverige där det finns cirka 9000 amerikanska medborgare med rätt att rösta och påverka valets utgång. P1 morgons Lasse Johansson har träffat kampanjande demokrater i Stockholm. Hans reportage sänds klockan 6.25.

USA-bilden i Sverige - vinklad eller objektiv?
Det är bara en vecka kvar till presidentvalet i USA, och det är ett val som hårdbevakas även här i Sverige. Men vilken bild ger svenska medier av valet och av Kerry och Bush? En förvrängd propagandistisk bild som får medierna att framstå som en del i Kerrys kampanj, menar den marknadsliberala Timbro-debattören Johan Norberg. Klockan 7.21 debatterar han frågan med Sveriges radios tidigare USA-korrespondent Cecilia Uddén.

Integration i tre länder
I Malmö samlas idag ministrar, tjänstemän och akademiker från Sverige, Danmark och Storbritannien till ett tredagarsmöte om invandring, integration och mångfald. Mötet är det första i sitt slag, där flera europeiska länder tillsammans diskuterar hur man skall göra det bästa av de multikulturella samhällen, som de flesta västeuropeiska stater nu är. Storbritannien, med sitt koloniala förflutna, har en längre tradition av invandring från utomeuropeiska kulturer än Sverige - och den brittiska integrationsministern Fiona MacTaggart tror att britterna har en del att lära ut, men att inget land har ett recept som andra bara kan ta över. Hör intervjun av Ekots Londonkorrespondent Agneta Ramberg klockan 6.38. Därefter berättar företagsledaren Carl Bennet, som också ska delta i mötet, om hur företagare med hjälp av statligt stöd kan ge invandrare praktik

Sortera sopor - är det värt priset?
Är det någon mening med att skölja ur kletiga yoghurtförpackningar och stappla metallburkar under slasken? Ja, hur skall vi egentligen göra för att sopsortera på bästa sätt? Tomas Ekvall docent i energiteknik på Chalmers tekniska högskola är medförfattare till boken ”Sopor hit och dit - på vinst och förlust” som presenteras idag. Klockan 7.39 medverkar han i P1 morgon.

Sharons Gazaplan i fokus igen
Det israeliska parlamentet - knesset- ska idag säga ja eller nej till premiärminister Ariel Sharons plan att ta bort de israeliska bosättningarna från Gaza. Debatten började redan igår och igår kväll demonstrerade bosättare utanför knesset mot det här förslaget. De vill inte behöva flytta från Gaza - det är att ge efter för terrorismen, som de ser det. Sanna Jonsson, biståndschef på Palmecentret, diskuterar frågan klockan 8.15 med Tobias Goldman, svensk student som nyligen flyttat till Tel Aviv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".