Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Storbank hjälpte rika svenskar undkomma skatt

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 05.00
Hör Ekots reporter Bo-Göran Bodin om avslöjandet
(5:49 min)
Euromynt. Foto: Claudia Gazzini/Scanpix.

En stor läcka från en av världen största banker visar hur den hjälpt rika personer runt om i världen att undkomma skatt. I det hemliga materialet finns hundratals förmögna svenskar – många gömda bakom anonyma nummerkonton och brevlådeföretag i skatteparadis. En av dem är en före detta landslagsspelare i fotboll. Hör Ekots reporter Bo-Göran Bodin om avslöjandet.

Hur har de här uppgifterna kommit fram?

– Från början så handlar det om en it-expert på HSBC i Schweiz, som tog med sig flera hårddiskar med detaljerad information inifrån banken. Efter flera turer, när det var husrannsakningar hemma hos honom, hamnade de här uppgifterna hos franska skattemyndigheter, som har jobbat hårt med de här och upptaxerat många fransmän, säger Bo Göran Bodin.

Hur tydliga är uppgifterna?

– När man tittar i de här så är de såpass konkreta så att man kan följa hur de bankanställda och kunderna pratar med varandra hur man ska föra över pengar till olika ställen och hur man ska föra hem små summor till Sverige. Man kan också se hur man har vidtagit olika mått för att hålla de här personerna hemliga, man kan se vilka nummerkonton de kopplas till och till vilka skalbolag i skatteparadis de kopplas till. Det är ett unikt material att det är så detaljerat

Du har letat efter svenskar, vad har du hittat?

– Det finns drygt 500 svenskar, som hade sådana här konton runt 2007 i HSBC, och det finns en hel del som har väldigt mycket pengar, som åtminstone jag inte visste vilka de är. Så det här är också en förteckning över Sveriges dolda mångmiljonärer, som ofta varit dolda också för Skatteverket.

Men det är inte olagligt att ha pengar på utländska konton, bryter de här personerna mot lagen?

– Det är en fråga som måste prövas i domstol, det kan vi inte sitta här och säga.

Hur anmärkningsvärt är det här?

– Det är anmärkningsvärt även internationellt, när man tittar på att det här har gått till. När man till exempel inför olika politiska direktiv inom EU, hur man då kan se vidtar olika åtgärder för att undrandra de här pengarna från beskattning. De flyttas till andra skatteparadis till exempel. Så nog är det anmärkningsvärt att man kan få inblick i hur det här har gått till.

Kan man säga hur mycket svenska Skatteverket har gått miste om?

– Nej, det är jättesvårt att bedöma.

Vad säger de här personerna som ni varit i kontakt med?

– Vi har till exempel pratat med förre landslagsspelaren i fotboll Andreas Andersson, som för nästan tio år sedan hade ungefär 16 miljoner kronor på ett konto, samtidigt som han för svenska Skattemyndigheten deklarerade att han hade en förmögenhet på 1,5 miljoner. Han säger nu att han för ungefär fyra månader sedan har gjort en självrättelse, att han berättat för Skatteverket att han hade mer pengar än han redovisat. Flera som vi talat med säger att de har gjort sådana här självrättelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".