Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Bukarest efter nattklubbsbranden

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 05.00
60 personer har dött och många fler ligger på sjukhus
(6:57 min)
Rumänienbrand blommor
Utanför klubben Colectiv där tragedin inträffade växer högarna av blommor och ljus. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Branden på en nattklubb i Bukarest i slutet av oktober har hittills krävt 60 unga människors liv och fortfarande vårdas flera med allvarliga skador på sjukhus. Tragedin orsakades av flera brister i säkerhetssystemet och har åter satt fokus på den utbredda korruptionen i landet och har också lett till regeringens avgång.

Det skymmer utanför den gamla fabrikslokalen i Bukarest när en man tar fram sin fiol och spelar inför de röda ljuslyktorna och blomsterbuketterna och fotografierna på de som dog kvällen den 30 oktober då elden gjorde nattklubben Colectiv till ett helvete när människor, många mycket unga, försökte ta sig ut genom den enda utgången.

Andrej Trifu, 44 år och tidigare yrkesmilitär visste vad han skulle göra och kastade sig ner på golvet och började krypa mot utgången. Han ropade till andra att göra samma sak.

– De som gjorde som jag sa är i livet nu, säger han i sängen på sjukhussalen i Bukarest.

Vitt bandage döljer delar av hans sönderbrända arm och hand, också axlarna är svedda efter håret som fattade eld. När han kommit ut och kunde andas igen såg han skräcken runt omkring sig.

27 människor dog den kvällen, ännu fler avled senare på sjukhus, av skadorna de fått. Chocken över katastrofen övergick snart i ilska och när tusentals människor gick ut för att protestera i Bukarest och andra städer runt om i Rumänien var ett av slagorden: "korruption dödar" och man krävde premiärminister Victor Pontas avgång.

Laura Stefan, rättsexpert i Bukarest, säger att det som många utländska reportrar har undrat över är hur kopplingen ser ut mellan branden på en nattklubb och landets premiärminister. För de flesta rumäner är fullständigt självklar.

– Här är det självklart vem som är ansvarig för att saker fungerar som de gör, varför man håller ögonen stängda när de bör vara öppna. Alltihop hänger ihop med ett korrupt system och ytterst ansvarig för det är premiärministern, säger Laura Stefan.

I fallet med klubben Colectiv brast det mesta. Ett tillstånd fanns utan att en brandinspektion hade gjorts, brandkåren var informerad om spelningen den kvällen men fanns inte på plats och när man dagarna efter började kontrollera brandsäkerheten runt om i Rumänien visade det sig, bland annat, att bara sju procent av landets skolor har tillstånd från brandmyndigheten.

– Lagarna följs inte eftersom människor som ska verkställa lagarna, i många fall, får betalt från dem som lagarna ska gälla för.

Korruptionen har länge varit ett stort problem i Rumänien. Den nu avgångne premiärministern Victor Ponta står själv åtalad misstänkt för korruption och på senare år har flera höga politiker och tjänstemän dömts till fängelse för olika former av ekonomiska tjänster och gentjänster.

EU-medlemskapet 2007 tvingade landet att på allvar ta tag i problemet och mycket har gjorts, säger Laura Stefan. Men fortfarande avslöjas nya skandaler. I september greps till exempel Bukarests borgmästare på bar gärning när han ska ha tagit emot en muta på runt 230 000 kronor.

Att höga politiker och tjänstemän fortsätter att muta och låta sig mutas trots att risken för upptäckt är ganska stor beror, säger Laura Stefan, delvis på ren girighet men framförallt på att det är svårt att ta sig ur det korrupta nätverket när man väl är inne i det. Dessutom finns en utbredd föreställning om att nätverket kommer att skydda dig.

Brandkatastrofen i Bukarest blev för många droppen och det som gjorde att tusentals till slut gick ut och protesterade mot ett system de länge varit missnöjda med. Regeringen avgick och har nu ersatts av en teknokratregering fram till nästa ordinarie parlamentsval om ett år.

– Kanske är det tänkt som en slags paus från de gamla politikerna. Själv föredrar jag valda regeringar som man kan utkräva ansvar från, men vi får väl se hur det här experimentet kommer att fungera, säger Laura Stefan.

På sjukhussalen i Bukarest hänger ballonger över de fyra sängarna. Vänner och familjemedlemmar går in och ut ur rummet. Matlådor, juicepaket och kakor står på borden.

Andrej Trifu som snart hoppas få lämna sjukhuset tror ändå att något bra kan börja nu, efter modet människorna visade som gick ut och protesterade, efter all den godhet och hjälpvilja han mött från så många.

– Det börjar nu, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".