Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Utreder polisen nätspåren i Trollhättan?

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 05.00
"Förr kände man sig tryggare, innan det hände"
(5:21 min)
Kronans skola i Trollhättan. Minnesplats efter skolattacken. Foto: Adam Ihse/TT.
Attacken genomfördes på Kronans skola i Trollhättan. Foto: Adam Ihse/TT.

Två månader efter skolattacken i Trollhättan kan polisens förundersökningsledare inte svara på hur gärningsmannen använde sociala medier, vad han hade för kontakter på nätet eller om och hur de bidrog till hans radikalisering. Reportage av Emelie Rosén.

Hör också Paul Åkerlund, kommunalråd (S) i Trollhättan och Jorge Pereira, ordförande för integrationsforum mot rasism i Trollhättan.


Utredningen om Anton Lundin Pettersson, den 21-åring som med svärd mördade tre personer på Kronogårdens skola i oktober, pågår fortfarande. Men redan nu säger förundersökningsledare Thord Haraldsson att polisen inte räknar med att kunna svara på vad som ledde fram till attacken.

– Gärningsmannen är död så vi kan aldrig veta hur han tänkte. Vi har hört så många vi kan i hans bekantskapskrets och där har vi inte fått någon förklaring till det som hände. Och spekulera ska inte vi göra, säger Thord Haraldsson.

Samtidigt säger utredarna att Anton Lundin Pettersson var en ensamvarg, men att han hade en gemenskap på nätet. Bland annat genom de onlinespel han spelade. Men utredarna har inte valt att söka någon av hans nätkontakter.

– Det är nog inget som vi har reflekterat över eller tänkt på, säger kriminalinspektör Sten-Rune Timmersjö.

Han får medhåll av kommissarie Anette Frykler. Hon berättar att utredarna inte heller har fått loggarna för vilka Anton Lundin Pettersson spelade med av IT-forensikerna, de som har analyserat gärningsmannens nätvanor. Det trots att dataanalysen nu är färdig.

– Det finns bara tre saker från dataanalysen som är relevanta för utredningen. Gärningsmannen har visat ett intresse för andra världskriget, han har sökt information om Kronogårdens skola och han har inhandlat svärd och kläder ett par veckor innan attacken, säger förundersökningsledare Thord Haraldsson.

Ifall Anton Lundin Pettersson hade någon blogg eller vilka sociala medier han använde sig av, vet inte förundersökningsledaren. Han tycker inte heller att det är så relevant att leta där.

– Sociala medier har sällan något bevisvärde. Och vad gärningsmannen har inspirerats av är omöjligt att svara på. Jag vet inte vad han läser och tittar på, säger Thord Haraldsson.

Men för många i Trollhättan är just de fördjupande svaren viktiga.

– Man känner sig osäker. Förut kände man sig lite tryggare, innan det hände. Om vi inte får svar på vad som gick fel hur ska vi då känna oss trygga igen, undrar 15-åriga Mohammed Albhaisi.

Han står på torget i Trollhättan med några kompisar. Han pekar bort mot en bänk.

– Ser du gubben där? Jag frågade honom nyss om jag kunde få låna en tändare. Men då sa han bara ”dra jävla svartskalle”. Det finns rasister överallt. Hur ska jag veta att inte de också är en fara för mitt liv?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".