Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Älgen hotar mångfalden i svenska skogar

Uppdaterat måndag 28 december 2015 kl 07.16
Publicerat söndag 27 december 2015 kl 16.22
"Det är kommande generationer som får ta smällen"
(5:31 min)
 Älg och rådjur går hårt åt ungtallar. Foto: TT.
Älg och rådjur går hårt åt ungtallar. Foto: TT.

Älgens och i viss mån rådjurets matvanor leder till sämre tillväxt i skogen och minskad biologisk mångfald. Framförallt är det tallplanteringar som lockar djuren och Götaland är hårdast drabbat. Där är mer än hälften av ungtallarna skadade. Det visar Skogsstyrelsens senaste sammanställning. Reportage av Sven Börjesson.

–Hade tallen fått växa hade vi haft en produktiv skog nu, säger Carl-Gunnar Ottosson, från Hökamåla i Blekinge, och visar runt bland ungtallarna i den egna skogen.

Ungtallarna runt oss är skadade. Älgen har betat av det mesta av grenarna, och på en del ungtallar är även topparna knäckta.

–Först betar älgen längs tallens sidor och när inte det räcker längre, så bryter älgen ner toppen och sen är plantan borta.

Carl-Gunnar Ottosson är inte ensam om att ha fått tallplantor förstörda. Framförallt älg men också rådjur går hårt åt ungtallar i stora delar av Sverige, men skadorna är störst i Götaland.

–Vår senaste inventering som vi gjorde i våras visar att mer än hälften av tallstammarna i Götaland är skadade av vilt, så det är väldigt få markägare som i dag vågar sätta andra trädslag än gran av rädsla att få det uppätet, säger Christer Kalén som är viltspecialist på skogsstyrelsen.

Även lövträd som ek och sälg betas av djuren. Resultatet blir skog som växer sämre, men också minskad biologisk mångfald.

–De som i dag klarar sig bäst från bete är gran och björk, så skogen blir i många fall dominerade av björk och gran. Vi får en mer ensartad skog, med få trädslag. Vi skulle kunna haft fler trädslag i skogen, säger Christer Kalén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".