Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Att fira jul ensam

Uppdaterat måndag 28 december 2015 kl 08.39
Publicerat söndag 27 december 2015 kl 16.25
"Det finns alltid plats om man är ensam"
(5:05 min)
Michael Persson fyller på julbordet. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
1 av 5
Michael Persson fyller på julbordet. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
Michael Persson under gudstjänsten. Foto: Staffan sonnig/Sveriges Radio
2 av 5
Michael Persson under gudstjänsten. Foto: Staffan sonnig/Sveriges Radio
Porten står öppen till Svenska kyrkan i London. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
3 av 5
Porten står öppen till Svenska kyrkan i London. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
Kickan MacLennan. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
4 av 5
Kickan MacLennan. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
Dans kring granen i London. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
5 av 5
Dans kring granen i London. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio

Julen är ju i hög grad en familjehögtid. Och för dem som är ensamma, kan den vara närmast plågsam. Särskilt om du dessutom bor utomlands, där julafton inte ens är en högtidsdag. Hör reportage av vår korrespondent Staffan Sonning som tillbringade julaftonskvällen i Svenska kyrkan i London, dit många ensamma söker sig.

För alla som är ensamma, kan julen vara närmast plågsam. Särskilt om du bor utomlands, där julafton inte ens är en högtid.

Ett ställe där julafton firas är i Svenska kyrkan Ulrika Eleonora i London. Klockan är lite drygt fem på eftermiddagen och kyrksalen är full. En del barnfamiljer men många som kommit ensamma eller i par.

- Alla våra goda vänner och barnen har vuxit upp nu, så nu vill inte de vara med, säger Kikkan MacLennan. Hon har bott i London sedan början på 60-talet. Nu firar hon jul i Svenska Kyrkan tillsammans med sin skotske make.

- Det här är viktigt för dem som är ensamma under julen. Det är fantastiskt att det finns, det här. Det har funnits sedan 1970-talet i alla fall. Och det är inte bara jul, de ordnar vårbal och pubaftnar. Det är hålligång här, säger Kikkan MacLennan

Så kyrkan är ett socialt centrum här i London?

- Ja, de är helt otroliga hela bunten. Man har roligt med dem. De är ju en kyrka, men många som kommer hit som inte använder kyrkan som många tänker sig att man ska göra, det är upp till var och en.

Kyrkoherden Michael Persson har hängt av sig prästskruden och leder den juligaste snapsvisan: Hej tomtegubbar.

Den stora samlingssalen i kyrkans källarvåning är fylld med långbord och en bit bort står flera stora bord laddade med julskinka, köttbullar, sill och lax. Det finns till och med tjälknöl gjort på ren och det är något som inte ens en norrlänning som jag brukar ha på julbordet. Det är bordsplacering så det ska bli en bra blandning av folk. Julbordet är fullbokat sedan länge.

- Ja, det är det faktiskt. Men vi håller ändå alltid några platser lediga ifall det dyker upp någon Så var det i dag, pappan hade blivit sjuk och de kunde inte resa som tänkt, säger Michael Persson.

- Det finns alltid plats om man är ensam, det är aldrig fullbokat på riktigt. Det är aldrig riktigt fullt i härbärget, som de säger i kyrkan, säger Michael Persson och ler.

Svenska kyrkan i London är en av de äldsta svenska utlandsförsamlingarna, den bildades år 1710. Församlingen har hållit hus på flera olika ställen i London genom åren. Den nuvarande kyrkan på Harcourt Street blev ny hemvist för församlingen år 1911.

- Hur länge vi har hållit på med det här? Ja det var en bra fråga. Vi har väl hållit på med jul sedan svenskarna kom hit i början på 1600-talet. Jag har varit här i nio år, det har varit fantastiskt, säger Michael Persson.

- Vi börjar på morgonen med att duka upp krubban. De senaste åren har det faktiskt kommit mycket barn, det är jätteroligt. De hjälper till och vi berättar om alla figurerna, herdarna som inte var vittnesgilla och varför det finns en kossa där till exempel. Barnen tycker det är fantastiskt roligt. Dessutom ligger flyktingkrisen nära och människor i London som bor ute, det ser man ju hela tiden.

- På eftermiddagen har vi julbön och tänder ljus och så. Lite traditionellt så där. Sen har vi full julmiddag. Och den är främst för folk som annars skulle vara ensamma. Vi har försökt förändra det där. När vi kom så upplevde vi att man kom med sin stora familj och så åt man av och sen gick man hem. Nu riktar vi oss istället till en liten familj, om någon är sjuk eller man inte kan åka hem till exempel. Som svensk är man lätt ensam på jul, eftersom julafton inte är något speciellt i det här landet och det är inte roligt att sitta själv, säger Michael Persson.

Är det många som är i den situationen; som riskerar att sitta ensamma på julen?

- Ja, London är ju en stad som man tar sig till för att hitta sig själv, tror jag. Jag kan göra vad jag vill när jag vill och ingen människa lyfter ett ögonbryn. Alla är vänliga och trevliga och det spelar ingen roll vilket språk du har och hur duktig du är på engelska.

- Baksidan av det är att man lätt blir ensam. Man vill inte gärna åka hem till Tierp eller vad det nu är. Man vill inte tillbaka. Så det finns en viss ensamhet. Det dyker upp andra människor under de tre gudstjänsterna på julafton än vad som kommer andra tider på året, säger Michael Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".