Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Kan vi lita på livsmedelsförsäljarna?

Uppdaterat tisdag 29 december 2015 kl 07.41
Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 05.00
"Vi behöver granska ekonomiska förehavande bättre för att hitta fusk"
(7:10 min)
Köttfärs i matbutik. Foto: Miljöavdelningen/Örnsköldsvik
Det är framförallt kommuner som ansvarar för kontrollerna. Foto: Miljöavdelningen/Örnsköldsvik

I många kommuner har man alltmer börjat fokusera sina livsmedelskontroller på det medvetna matfusket. Det beror bland annat på den så kallade hästköttsskandalen som uppdagades för några år sedan, där nötköttet bytts ut mot billigare hästkött i flera matprodukter. I vissa fall kan det röra sig om livsmedelsbrott av olika slag, men bara en bråkdel av de misstänkta livmedelsbrotten som anmäls leder till åtal. Hör Daniel Selin, chef på avdelningen för Livsmedelskontroll i Stockholms stad, om hur man jobbar för att komma åt matfusket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".