Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Nordiska rådet besökte asylboende utanför Oslo

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 05.00
Nordiska Rådet gränskontroller
(5:00 min)
Centerpartisten Staffan Danielsson varnar för effekterna av långvariga gränskontroller i Norden.
1 av 2
Centerpartisten Staffan Danielsson varnar för effekterna av långvariga gränskontroller i Norden. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Rasmus Jarlov från danska Konservative vill börja kontrollera de som kommer från Sverige till Danmark.
2 av 2
Rasmus Jarlov från danska Konservative vill börja kontrollera de som kommer från Sverige till Danmark. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Det finns en oro för vad långvariga gränskontroller i Norden kan leda till. Kontrollerna har minskat den fria rörligheten i Norden som har gällt sedan 1950-talet, och just gränskontrollernas betydelse är temat för Nordiska Rådets parlamentariska möte idag. Igår åkte vår Norgekorrespondent Jens Möller med politiker från hela Norden till ett boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar utanför Oslo.

Normalt sett är jentehuset bara till för flickorna här på Hvalstads boende för ensamkommande, men idag får även vi herrar titta in bland skönhetsprodukter och speglar. Frivilliga krafter har sett till att flyktingtjejerna ska kunna snygga till hår och ansikten.

Det temporära boendet här i Hvalstad är en tydlig bild av hur gränskontrollerna har påverkat flyktingströmmarna i Norden. I höstas var här överbelagt med 140 ensamkommande ungdomar. Nu har många slussats vidare till permanenta boenden runt om i Norge. Samtidigt kommer nästan inga nya till, så nu är de bara 18 ungdomar kvar. En av dem är 16-årige Ajab från Afghanistan som berättar att han gick dag och natt för att komma hit till Norge.

Ajab säger att han inte vet om hans familj lever eller har dödats av talibaner.

Hon blir berörd av flyktingödena, Bente Stein Mathisen från norska regeringspartiet Höyre. Samtidigt lade hennes parti för två veckor sedan fram förslag om väsentligt skärpta asyllagar här i Norge, och hennes regering hör till de som har välkomnat gränskontrollerna, framför allt mellan Danmark och Sverige. De har nämligen fått ner antalet asylsökande i Norge dramatiskt. I höstas kom rekordmånga, runt 20 000 på tre månader. De första tre månaderna i år kom inte ens 1 000, vilket innebär det lägsta antalet asylsökande i Norge sedan 1993. Invandringsminister Sylvi Listhaug från invandringskritiska Fremskrittspartiet applåderar de svenska gränskontrollerna.

Men Bente Stein Mathisen från regeringskollegan Höyre beklagar gränskontrollerna i ett nordiskt perspektiv.

Det är ledsamt med de stränga kontrollerna, tycker den norska högerpolitikern.

Just gräns- och id-kontroller och deras betydelse för det nordiska samarbetet är det stora debattämnet när 87 politiker i Nordiska Rådet har möte senare idag.

Minskad rörlighet i Norden kostar, enligt Sydsvenska Handelskammaren lir samhällskostnaderna i Öresundsregionen 1,5 miljarder kronor om året genom bland annat en försämrad arbetsmarknad.

Den danske socialdemokraten Henrik Dam Christensen är Nordiska Rådets ordförande i år. Han ser både för- och nackdelar med gränskontrollerna i Norden. Passfriheten har bidragit till Nordens välstånd och harmoni, säger han.

Extraordinära situationer kan kräva extraordinära lösningar, säger Nordiska Rådets ordförande, som alltså försvarar gränskontrollerna som ett medel att bemästra flyktingkrisen.

Den svenske Centerpartisten Staffan Danielsson är mer entydigt kritisk till kontrollerna vid nordiska gränser. Han är rädd för effekterna om gränskontrollerna blir kvar i åratal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".