Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Vilka är PMDB - partiet som vill ta över makten i Brasilien?

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 05.00
Diskuterar rättsprocessen mot Dilma Rousseff
(6:29 min)
Muralmålning med president Dilma Rousseff och vicepresident Michel Temer.
Muralmålning med president Dilma Rousseff och vicepresident Michel Temer. Foto: TT

Den brasilianska senaten har börjat diskutera riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff. Om senaten röstar mot henne om ett par veckor kommer vicepresident Michel Temer från partiet PMDB att ta över makten. 

En av dem som redan bestämt sig för hur han ska rösta är PMDB:s partiledare, senatorn Romero Jucá, även han anklagad för korruption.

– I höstas fick jag frågan om jag ville bli minister. Presidenten erbjöd mig och PMDB mer makt i regeringen. Jag svarade att jag inte ville ha en första-klass hytt på Titanic. Jag vill ändra fartygets körriktning, säger senatorn Romero Jucá, synligt nöjd med sin metafor, där Titanic såklart symboliserar ett Brasilien som Romero anser är på väg att sjunka. Recessionen är den värsta sen 1930-talet och arbetslösheten stiger.

– Brasilianarna har inte längre något förtroende för regeringens sätt att styra landet. Ekonomin är beroende av förväntningar, och så länge förväntningarna är negativa så kommer ingen investera, säger Romero Jucá.

Han är partiledare för PMDB, som tidigare var styrande Arbetarpartiets viktigaste koalitionspartner, men som för en dryg månad sen lämnade regeringen och förklarade att man nu kommer rösta mot Dilma Rousseff i den pågående riksrättsprocessen mot henne i kongressen.

Presidenten hävdar att hennes före detta koalitionsparti försöker genomföra en statskupp, eftersom vicepresident Michel Temer, som får makten om hon tvingas avgå, tillhör just PMDB. Men partiledare Romero Jucá säger att PMDB bara tar ansvar för Brasiliens framtid.

Formellt anklagas Dilma Rousseff för att ha kringgått budgetreglerna genom att låta statliga banker ge lån som täckt upp Brasiliens växande budgetunderskott. Det är det Romero Jucá och de andra senatorerna ska rösta om i mitten av maj. Men bakom budgetfusket lurar en större fråga: den pågående korruptionsskandalen inom det statliga oljebolaget Petrobras, där en rad byggföretag mutat höga oljebolagschefer som sedan slussat pengarna vidare till politiker.

– Korruptionsskandalen inom Petrobras är det som egentligen ligger bakom missnöjet med regeringen. Men eftersom president Dilma inte personligen anklagas för att ha tagit emot mutor så kan vi inte avsätta henne för det, utan budgetfusket utgör en bättre juridisk bas för att genomföra ett maktskifte, säger Romero Jucá.

– Men du är ju själv anklagad för att ha tagit emot mutor?

– Ja, jag har blivit utpekad för att ta emot en del av mutpengarna, men jag har inte blivit åtalad än, svarar Romero Jucá. Om PMDB kommer till makten kommer vi försöka snabba på korruptionsutredningen så att man kan skilja agnarna från vetet, separera de skyldiga politikerna från de oskyldiga, säger PMDBs partiledare Romero Jucá. 

Totalt utreds runt 60 politiker för inblandning i korruptionsskandalen. Av dem är 40 med i PMDB och det mindre partiet PP som tidigare stöttade regeringen men som nu också vänt sig mot president Dilma Rousseff.

Paradoxalt nog är det de partierna som kommer styra landet ifall presidenten avsätts, vilket rimmar illa med oppositionens löften om att städa upp den korrupta brasilianska politiken.

I ett kontor på andra våningen i kongresshuset sitter Bonifacio de Andrada, ledamot för högerpartiet PSDB, som har befunnit sig i opposition i över ett decennium men nu vädrar morgonluft.

PSDB och regeringens tidigare koalitionsparti PMDB samarbetar nu för att avsätta presidenten. Men, undrar jag, hur blir det med samarbetet om ni kommer till makten?

– Skulle du kunna lita på PMDB, ett korruptions-infekterat parti som uppenbarligen vänder kappan efter vinden?

– Jag är gammal i gardet, jag vet hur man hanterar ett ständigt stödparti som PMDB: genom att skapa allierade, säger Bonifacio de Andrada, som varit kongressledamot i 40 år.

– I Brasilien är det enkelt att komma överens när du väl sitter vid makten, eftersom du har så mycket makt. I regeringsställning har du kontroll över ministerposter, över tusentals statliga jobb och över de statliga bankerna, säger Bonifacio de Andrada.

Det är just sådana uttalanden som får många brasilianare att tappa hoppet om kongressen. För steget från tjänster och gentjänster till renodlad korruption är inte långt. Bonifacio de Andrada konstaterar att det är så den brasilianska politiken ser ut, oavsett om vänstern eller högern sitter vid makten måste man regera i koalition, och politiska samarbeten behöver smörjmedel.

– Vänsterns tid är över i Brasilien, nu är det högern som har medvind, både i kongressen och i folkopinionen. Det enda som kan störta vår framtida regering är om media börjar skriva kritiskt. Men både tidningarna och TV är på vår planhalva. Så nu är det vi som har bollen, säger Bonifacio de Andrada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".