Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Brexit kan leda till nya krav på självständigt Skottland

Uppdaterat onsdag 11 maj 2016 kl 17.41
Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 05.00
"Det är bättre att rösta på en djävul du känner till, än en du inte vet något om"
(6:28 min)
John Hamilton drygar ut pensionen med att sälja tidningar.
1 av 2
John Hamilton drygar ut pensionen med att sälja tidningar. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.
Chris Marshall östar på SMP, men röstade emot självständighet.
2 av 2
Chris Marshall östar på SMP, men röstade emot självständighet. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

Det är drygt en månad kvar tills Storbritannien håller folkomröstning om medlemskapet i EU och utgången väntas få stora konsekvenser även inom Storbritannien. En möjlig konsekvens kan bli att Skottland kräver en ny folkomröstning om självständighet. Hör vår korrespondent Staffan Sonnings reportage från Glasgow.

Ett torg i Glasgow, Skottlands största stad. En gammal man med prydligt skägg står och sjunger a Capella. På marken framför honom ligger hans keps upp och ner med lite slantar i.

Glasgow var en gång en stor industristad, här fanns både varv och tunga industrier. Men nu är varven nerlagda och industrin i det närmaste helt borta. Istället har Glasgow nu en blomstrande finansindustri, Glasgow är ett av Storbritanniens viktigaste finanscentrum.

Jag är här för att tala med skottarna om den kommande folkomröstningen om Storbritannien ska lämna EU eller inte.

– Jag tänker rösta för att stanna kvar i Europa, säger Louis McAddy, han har just tagit en paus i pluggandet till ingenjör på universitetet.

– Det är bättre om vi stannar kvar i en gemensam union, säger Louis McAddy.

Det är väl känt, att de som är yngre i större utsträckning vill vara kvar inom EU. Så ser det ut över hela landet.

Lite längre bort på torget, träffar jag John Hamilton, han har tidigare jobbat inom finansvärlden, men är nu pensionär och drygar ut pensionen genom att sälja tidningar från ett litet portabelt stånd på hjul. Han har just dragit in tidningsståndet under ett utskjutande tak i hörnet på en butiksbyggnad eftersom det regnar.

– Jag kommer nog att rösta för att stanna kvar. Det är bättre att rösta för en djävul du känner till än en som du inte vet något om, säger John Hamilton.

– Har vi väl röstat oss ur, kan vi inte komma tillbaka, så det är bäst att stanna kvar, säger John Hamilton. Några kommer att vinna på det och några förlora, men det är bäst att behålla det vi vet att vi har, säger han.

Faktum är att jag inte lyckas hitta någon i Glasgow som säger att de tänker rösta för en Brexit, som ett utträde har börjat förkortas. Jag har möjligen letat på fel ställen, men faktum är att alla opinionsundersökningar visar, att det finns en stor och stabil majoritet för att stanna kvar inom EU.

Men de skotska väljarna är en liten del av Storbritannien. Engelsmännen är i genomsnitt betydligt med EU-skeptiska. Det innebär att om folkomröstningen skulle resultera i en Brexit, så kan det tolkas som att engelsmännen har röstat ut Skottland ur EU. Det skulle kunna innebära att skottarna kräver en ny folkomröstning om att lämna Storbritannien för att kunna stanna kvar, eller möjligen ansöka om medlemskap i EU.

Nichola Sturgeon är ledare för nationalistpartiet SNP och Skottlands försteminister i det skotska regionala parlamentet, alltså motsvarigheten till premiärminister om Skottland vore ett eget land.

– Jag hoppas att det här scenariot aldrig inträffar, eftersom jag hoppas att Storbritannien som helhet röstar för att stanna kvar inom EU, säger SNP-ledaren Nichola Sturgeon i BBC:s politiska intervjuprogram Andrew Marr Show.

– Men om vi hamnar i en situation där Skottarna tas ut ur EU tvärt emot vårt eget demokratiskt uttryckta önskemål, då anser jag att det skotska parlamentet ska ha rätten att föreslå en ny folkomröstning om självständighet från resten av Storbritannien, säger Nicola Sturgeon.

Men frågan är om skottarna skulle vilja rösta sig ur ett Storbritannien, även om landet skulle lämna EU. Mycket har förändrats sedan folkomröstningen om självständighet för drygt två år sedan, som resulterade i att Skottland fortsatte att vara en del av Storbritannien.

Jag träffar Chris Marshal. Han arbetar på ett hotell i centrala Glasgow. Han röstar själv på SNP, men röstade ändå emot självständighet förra gången.

– Jag kände att de argument som användes av SNP i kampanjen för självständighet var ambitiösa men orealistiska, säger Chris Marshal.

Han kommer själv att rösta emot ett utträde ur EU.

– Det är så många fördelar med att vara med i EU. Fri handel, fritt resande och den ekonomiska säkerheten som följer av ett medlemskap, säger Chris Marshal.

Dessutom hjälper medlemskapet Storbritannien att bli mycket mer dynamiskt samhälle, säger han.

– Det finns så många olika kulturer här i Glasgow och det hjälper till att minska fördomar och öka förståelsen, säger Chris Marshal.

Det finns inga pålitliga undersökningar om hur stor del av skottarna som skulle vilja ha oberoende om Storbritannien skulle lämna EU. Men det har tillkommit ett argument emot självständighet sedan förra folkomröstningen som måste vägas in och det är oljan. Eller snarare oljepriset.

Självständighetsförespråkarnas beräkningar över hur ett självständigt Skottland skulle klara sig ekonomiskt, baserades på de stora olje- och gastillgångarna på skotska vatten. Men nu har oljepriset havererat och därmed de tidigare beräkningarna som uppgav sig visa en blomstrande framtid.

– Mot den bakgrunden tror jag att det finns folk inom SNP som i hemlighet är lättade över att det inte blev någon självständighet, säger Chris Marshal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".