Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Förtrycket allt allvarligare i Egypten

Uppdaterat måndag 16 maj 2016 kl 06.10
Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 05.00
Protester utbryter trots förbud
(5:20 min)
Hundratals personer samlades utanför journalistförbundets lokaler för att protestera.
Hundratals personer samlades utanför journalistförbundets lokaler för att protestera. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio

Den senaste tiden har hundratals gripanden gjorts av polis och säkerhetstjänst och flera människorättsorganisationer är nu oroliga för var landet är på väg under president Abdul Fattah al-Sisis styre. Reportage av Fernando Arias.

Gatan utanför journalistförbundet i centrala Kairo är full av människor. Några håller plakat med bilder, andra håller upp pennor i luften och sjunger slagord.

– Sträck ditt huvud högt och var stolt, du är journalist!

De hundratals journalister som samlats här utanför journalistförbundets lokaler i Kairo protester mot att två av förbundets medlemmar nyligen gripits, efter att polis stormat föreningslokalen och tagit med sig två av journalisterna. 

Musiken som hörs i bakgrunden kommer däremot inte från journalisternas demonstration, utan från en snabbt organiserad motdemonstration.

Ungdomar med stora plakat med president Abdul Fattah al-Sisis ansikte på, dansar på biltak till låtar som dånar ut från stora högtalare.

De människor jag pratar med här är alla eniga om att motdemonstranterna har bussats hit från fattigare förorter mot betalning. 

En kvinnlig journalist med glasögon med stora svarta bågar säger att det är självklart för henne att vara här.

- Vi måste visa att det inte är okej att gripa journalister, därför är jag är här, vi måste visa oss, säger hon.

Kvinnan vill inte säga sitt namn i rädsla för repressalier. Det är inte så konstigt, journalisterna bryter potentiellt mot lagen genom att hålla en demonstration utan tillstånd.

Gripandena har följt på varandra i Egypten den senaste tiden, människorättsaktivister, journalister och advokater finns bland de hundratals människor som myndigheterna frihetsberövat.

Den utlösande faktorn var när president Sisi offentliggjorde att två av öar, som förut stått under egyptiskt kontroll, nu tillfallit Saudiarabien.

Enligt Sisi hade öarna alltid tillhört Saudierna. Enligt kritikerna var gesten en genant eftergift i utbyte mot pengar.

Advokaten Malek Adly representerar flera av de som gripits i Egypten. Men dagen innan Adly och jag ska träffas för en intervju så kommer nyheten om att Malek Adly också han har gripits. Misstänkt för att ha planerat att störta regeringen. Ingen jag pratar med vet var han är.

Istället får jag träffa hans kollega Mostafa Fouad i hans lägenhet inte långt från Tahirirtorget.

Går det att jämföra det som händer nu med hur det var under Egyptiska diktaturen?

– Jämföra, säger Moustafa och flinar, det här är värre än hur det var under Mubarak. Då var det bara vissa saker vi inte fick kritisera, nu kan vi knappt säga något kritiskt mot någon i maktställning.

Bland aktivister och människorättsorganisationer är det många som håller med honom. Amnesty International beskrev i januari att Egypten har "fallit tillbaka till en polisstat" med massarresteringar  och överfulla fängelser som följd. 

Det folkliga missnöjet handlar inte enbart om de öar som Egypten sålde säger Mostafa Fouad, det handlar också om läget i landet med skyhög inflation och avsaknad av mänskliga rättigheter, öarna var det som fick bägaren att rinna över. 

Än så länge verkar gripandena av advokater, journalister och aktivister inte ha kunnat stoppa protesterna.

Nyckelfigurer i samma rörelser som först tvingade bort Mubarak och sedan även Muslimska Brödraskapets Mohammed Morsi, fortsätter att kritisera den Egyptiska statens övertramp –andra börjar sin aktivistiska bana.

Skillnaden är att aktivisterna förmodligen blir alltmer förberedda, både på gatan och på internet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".