Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Ukrainskt nätprojekt granskar politiker

Uppdaterat tisdag 17 maj 2016 kl 08.49
Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 08.33
"Vår uppgift är att se om de ljuger"
(5:37 min)
Glasdörrar i Ukraina
1 av 2
En nättjänst i Ukraina avslöjar när politiker ljuger om ekonomin Foto: Maria Persson Löfgren/Sveiges Radio
En tv-debatt om ukrainska valutan var full av lögner avslöjade Vox Ukraine , folkets röst
2 av 2
En tv-debatt om ukrainska valutan var full av lögner avslöjade Vox Ukraine , folkets röst. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Det började med att unga ukrainska ekonomer och journalister blev irriterade på lögner och felaktigheter. De bildade "Vox Ukraine", nätprojektet som ska avslöja politikernas lögner och populism.

Ett av de mest populära programmen på tv i Ukraina är "Shuster live" där Savik Sjuster med gäster diskuterar de mest brännande frågorna. I ett av programmen handlade det om den ukrainska valutan hrivnan och dess värde. I studion fanns ekonomer, men också flera före detta finansministrar och centralbankschefer.

– De diskuterade problem med valutan och varför den devalverats tre gånger och de sa så mycket tokigheter att vi bestämde oss för att kontrollera det de sa och sen publicerade vi vår undersökning. Sällan har vi haft så många som läste vårt material, berättar Olena Sjkarpova, journalist på Vox Ukraine.

Vox Ukraines granskning hade också effekt på den populäre programledaren Savik Sjuster själv, som gjorde ett nytt program och bjöd in Vox Ukraine.

– Internetportalen Vox Ukraine analyserade vårt program och de skrev rädsla, myter och osanningar i "Shuster Live", säger Savik Sjuster i programmet där Vox Ukraine bjudits in för att förklara vad som var fel i förra programmet

– Savik Sjuster, som leder programmet, är en mycket inflytelserik person och för oss var det viktigt att han lyssnade till oss och att han försökte förstå varför vi attackerade honom och deltagarna i hans program, säger Olena. För precis som programledarna är flera av ekonomerna och politikerna i programmet populära och ukrainare lyssnar och tror på dem.

Vox Ukraine fick chansen att visa att de faktiskt hade ljugit. Det är själva grunden för nätportalen, som startades för två år sedan av otåliga ekonomer, ukrainare som vill se en förändring av landet och att reformtakten ökas mot den snigelgång, som varit sedan Euromajdanrevolutionen.

– Vox Ukraine är en intellektuell plattform, bildad av ett antal unga ukrainska ekonomer, som mådde dåligt av utvecklingen i deras hemland. Lokala ekonomer gick med och nu är det en stor rörelse med målet att modernisera Ukraina, säger Olena , som själv har en bakgrund i ekonomijournalistik och jobb på ukrainska Forbes.

Gruppens främsta måltavlor är politiska makthavare och inte andra journalister, som i fallet Sjuster. De har granskat populistiska uttalanden från nuvarande premiärministern Volodymyr Hrojsman och den kontroversielle expresidenten från Georgien, Micheil Saakasjvili, som har som uppgift att reformera Odessa sedan han utsågs som guvernör där.

Det som utlovades och sas i en kort intervju av Hrojsman, innan han blev premiärminister, var mycket populistiskt, det påminde mig om expresident Viktor Janukovytj tid där det sas att de skulle stötta jordbruk, bygga skolor och vägar. Men nu har Ukraina mycket viktigare reformer att ta itu med än att bygga skolor och vägar, säger Olena.

En uppfattning som delas av chefsekonomen Olga Bilan på ett av Ukrainas äldsta investmentbolag Dragon Capital. Bilan är också del av Vox Ukraine. Men hon vill också lyfta att regeringen faktiskt gjort en hel del:

– De har gjort mycket mer än alla tidigare regeringar under 20 år, säger hon. De har skapat  antikorruptionsbyråer, transparensen är större, första delen av skattereformen innebär lägre skatter för både privatpersoner och företag och ett nytt system ska garantera insyn i offentlig ekonomi genom publicering på nätet, säger hon.

Framgångar som också kommer lyftas fram nu i veckan när EU ska undersöka hur reformprocessen går och hur det finansiella stödet från EU använts. Det handlar om nästan fem miljarder euro, det mesta öronmärkt för antikorruptionsinsatser och reformering av offentlig sektor och rättsväsende.

– Problemet som finns kvar är inte den ekonomiska sidan utan främst i rättsystemet, i domstolar och åklagarämbete. Ansvaret för rättsväsendet vilar inte på parlamentet utan på presidenten, säger Olga.

Missnöjet över att korrupta domare fortfarande sitter kvar är djupt inom reformrörelsen.

– Vår uppgift är att se om de ljuger nu, ofta säger de att situationen är mycket bättre eller sämre än den är, och vi vet att det inte är sant. Det handlar om populism. Vi vill att politikerna ska tala sanning även när sanningen är svår att höra. Det kan höja kvaliteten på den ekonomiska debatten i landet, säger Olena och kastar samtidigt långa blickar på några kända politiker, som går förbi vårt bord på den populära franska restarangen i centrum av Kyiv.

På sitt vanliga kritiska vis konstaterar hon att med den låga lön de har som parlamentsledamöter borde de inte ha råd att äta på den här restaurangen. Ett tydligt tecken på att de har pengar från annat håll också.

– Det finns trots allt ärliga politiker också, säger Olena, men oftare är det politiker som arbetar i ministerierna. De har bättre koll på fakta, men parlamentariker tar bara saker direkt ur luften, ibland ljuger de medvetet andra gånger säger de bara nåt, för att de vet att ingen kommer ställa dem till svars för vad de sagt. Men det är det vi gör.

Vox Ukraine har förutom medverkan i Sjuster haft ytterligare en framgång:

– Reaktionen från Saakasjvili, som vi kollade. Han ljög inte i varje mening, men han överdrev. Men han publicerade vår undersökning på sin egen facebooksida och sen dess är han försiktigare i sina offentliga tal och han erkände att han överdrev, han verkar ha påverkats av oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".