Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Ombord på stridsbussen för Brexit

Uppdaterat måndag 23 maj 2016 kl 04.59
Publicerat söndag 22 maj 2016 kl 18.48
"De människor jag talat med är överväldigade för att lämna EU"
(6:06 min)
Douglas Carswell med lokala lämna-anhängare i staden Kettering.
1 av 3
Douglas Carswell med lokala lämna-anhängare i staden Kettering. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
sonning2
2 av 3
Douglas Carswell pratar med en butiksinnehavare i Brackley. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio
sonning 3
3 av 3
Douglas Carswell i stridsbussen. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio

Om precis en månad, den 23 juni, folkomröstar Storbritannien om landet ska fortsätta vara medlem i EU, eller lämna unionen. Det är ett beslut som kan få stora konsekvenser för Storbritannien och Europa, men också för tillståndet i världsekonomin. Kampanjerna för och emot är i full gång. Vår korrespondent, Staffan Sonning, har rest med lämna-sidans kampanjbuss. Bussen kallas The Battle Bus – Stridsbussen.

– Good to go, nu åker vi, säger kampanjorganisatören i den stora röda bussen som rullar ut från torget i den lilla staden Kettering i södra England, på väg mot nästa kampanjstopp.

Bussen kallas för the Battle Bus – stridsbussen och har rullat på de brittiska vägarna ett par veckor nu. Den kommer att fortsätta fram till folkomröstningen om precis en månad, den 23 juni.

Det är ingen tvekan om vilken sida som reser i Stridsbussen. Jättelika budskap är målade på sidorna: Vi betalar 350 miljoner pund i veckan till EU, det är pengar som vi skulle kunna använda till sjukvården, NHS istället, står det.

Det är möjligen en bra bild av hur kampanjen förs. Det där med 350 miljoner i veckan är inte riktigt sant. Om man räknar bort en rabatt som premiärminister Margaret Thatcher förhandlade till sig och dessutom de pengar som EU betalar i olika former av stöd till Storbritannien, så landar man på ungefär hälften: 160 miljoner pund. Men det är ju pengar det med.

– Det är fantastiskt, de människor jag talat med är överväldigande för att lämna EU, säger Douglas Carswell. Han är huvudperson i dagens runda med stridsbussen och jag sitter i den avskilda kupen längst bak i bussen och pratar med honom.

Douglas Carswell är den enda ledamoten i det brittiska parlamentet som representerar det EU-fientliga missnöjespartiet, Ukip, Storbritanniens självständighetsparti. Han hoppade av regeringspartiet Tories för ett och ett halvt år sedan, och omvaldes av sin valkrets som Ukip-företrädare istället.

– Men jag träffar förvånansvärt många som inte har bestämt sig än, det är de som kommer att avgöra folkomröstningen, säger Douglas Carswell. Därför är det så viktigt att vi mobiliserar våra anhängare, men samtidigt att vi försöker locka över så många som möjligt av dem som inte bestämt sig.

Vi är framme i ännu en liten stad - Brackley, och Douglas Carswell hälsas välkommen av en liten grupp lokala lämna EU – anhängare.

Douglas Carswell tar en bunt flygblad för att gå tillsammans med de övriga gå på en utdelningsrunda i Brackley. Men har stoppas av en äldre man som har något på hjärtat. Invandringen.

– Jag gick till en privat arbetsförmedling. Jag kan tala tre östeuropeiska språk, jag fick inget jobb. Men en kvinna från Östeuropa som inte kunde ett ord engelska, hon fick jobb direkt, säger en äldre man till Douglas Carswell. När de pratat färdigt, och Douglas Carswell kommit iväg på sin flygbladsrunda, så pratar jag med mannen.

– De vill inte ha dem i Rumänien, Bulgarien eller Polen, istället kommer de hit, säger Grados, när jag pratar med honom efter att Douglas Carswell lyckats ta sig iväg på sin flygbladsutdelning.

Grados vill inte säga vad han heter i efternamn.  Han är numera pensionär och bryter märkligt nog på polska själv.

– Det beror på att mina föräldrar är från Polen, de jobbade i den brittiska utrikesförvaltningen, säger han. Men själv är jag född i Storbritannien.

– Du kan köpa ett ID-kort för fem dollar, du kan köpa ett pass för 25. Då kommer de in. Och immigrationsmyndigheten har inga möjligheter att stoppa dem, säger Grados. Efter fyra fem år flyttar de tillbaka till Polen och bygger en fin villa med swimmingpool för pengarna de tjänat här, säger Grados.

Invandringsfrågan är dominerande i valdebatten. Det är den fråga som numera ligger högst på britternas lista över de viktigaste politiska frågorna. Och lämna-sidans argument är att bara genom att lämna EU, så kan landet ta tillbaka kontrollen över vilka som kommer hit. I dag gäller principen om fri rörlighet inom EU. Och Storbritannien är ett lockande flyttmål, här är till och med minimilönen många gånger högre än genomsnittslönen hemma i Bulgarien eller Rumänien.

Tillbaka i bussen.

– När vi valde att öppna våra gränser för EU, så hade vi ingen aning om att EU skulle öppna sina gränser för hela världen, säger Douglas Carswell. Och det är ett stort problem.

Men han säger samtidigt att det är viktigt att inte se invandringen som det enda problemet. Och jag frågar om den ekonomiska osäkerheten: Att ingen vet vilka villkor Storbritannien skulle få i handeln med andra länder efter ett utträde ur EU, eftersom det kommer att visa sig först efter många år av förhandlingar. Dumheter, tycker Douglas Carswell.

– Förra året hade De övriga EU-länderna ett överskott i handeln med Storbritannien på 60 miljarder pund, säger Douglas Carswell. Skulle de verkligen vilja begränsa handeln över engelska kanalen, när de tjänar mest på den själva. Naturligtvis inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".