Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Cykelkurs för vuxna lockar kvinnor med utländsk bakgrund

Uppdaterat onsdag 25 maj 2016 kl 07.19
Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 20.19
"Det är min största dröm i hela livet"
(5:28 min)
Cykelkurs för vuxna lockar kvinnor med utländsk bakgrund. Foto: AbdelAziz Maaloum
Cykelkurs för vuxna lockar kvinnor med utländsk bakgrund. Foto: AbdelAziz Maaloum/Sveriges Radio

Det är högsäsong för cyklandet just nu, och så även för de cykelutbildningar för de som aldrig lärt sig cykla som barn. Den typiska eleven är en medelålders mamma med rötterna i Mellanöstern eller Afrika. Reportage av AbdelAziz Maaloum och Anders Ljungberg

– Det är min största dröm i hela livet.

Vad handlar den här drömmen om?

– Att kunna cykla. När jag var 10 år så var det svårt att cykla, Jag hade ingen cykel och jag bodde i ett land där man inte får cykla som tjej. Och efter att ha bott länge i Sverige fick jag den här drömmen.

Jawahir Amins föräldrar kommer från Eritrea, men hon växte upp i Saudiarabien, ett land där det var förbjudet för flickor och kvinnor att cykla. Nu är hon en av tio deltagare som rullar fram på en liten asfaltsplätt bredvid kommunhuset i Järfälla där Cykelfrämjandet håller sin cykelutbildning. Svävar fram.

Med självlysande västar och vita hjälmar, under den mulna vårhimlen. Tio deltagare. Alla med utländsk bakgrund, alla kvinnor, och alla får de uppmuntran och milda tillrättavisningar av Birgitta Myhrman som jobbar som volontär för Cykelfrämjandet i Järfälla.

– Titta där på Beida hur hon cyklar. Väldigt många av kvinnorna kommer från länder där det inte passar sig för kvinnor att cykla. De har aldrig fått lära sig. Här har de möjlighet, och det är fantastiskt roligt att se.

Det är nästan bara kvinnor som går de här kurserna. Enligt en studie som gjorts på Tekniska Högskolan i Stockholm är den typiska deltagaren en medelålders kvinna med barn och med rötterna i antingen Afrika eller Mellanöstern. Och det är en bild som Cykelfrämjandet delar.

Hanan är en typisk deltagare. Hon är född och uppvuxen i Eritrea och är mamma till tre barn. Nu kämpar hon för att hålla cykeln upprätt där hon rullar fram på den ojämna asfalten intill infarten till en bilverkstad.

– I början var det jättesvårt, säger hon. Jag är den typen av människa som lätt blir rädd, jag vågade inte. Men mina barn gav mig idén att söka till en kurs, och nu hoppas jag att jag ska lära mig. Det är jätteviktigt för hälsan, säger Hanan.

De har sex lektioner på sig att lära sig. Då får man undervisningen, en lånecykel, hjälm och försäkring, allt till en kostnad av 200 kronor, och det är ett strikt schema som man följer, berättar cykelinstruktören Birgitta Myhman.

– Vi börjar utan pedaler och med låg sadel, så att de kan sparka sig fram och hitta sin egen balans. Och så fort de kan åka en liten bit, så att de har hittat balansen, så där som barn gör på springcyklar, så sätter vi på tramporna. Och det är ganska svårt det momentet. Men sedan, när de har kommit igång och trampat, så är det bara att utveckla det ännu mer. Och de får lära sig att ge tecken. Och sedan får de lära sig teorin, och då får de lära sig lite vägmärken, och vad cykelns delar heter, och lite beteende i trafiken och sådana saker.

Och den här metoden, att sänka sadeln och ta av pedalerna för att få bättre balans, den är ganska ny och har visat sig framgångsrik. Den används nu av Cykefrämjandets instruktörer i nästan hela Stockholmsområdet, där det hållits 15 kurser hittills i år, och den har också spridit sig till Uppsala, Norrköping och till Göteborg.

Nu lär sig nästan alla som går utbildningen att cykla, hur ovana de än är i början, berättar Birgitta Myhrman.

Och att lära sig cykla är viktigt. Det ökar rörelsefriheten, det är bra motion, men själva kursen fungerar också som en viktig integrationsinsats, tycker hon.

– Det blir en stor kontaktyta. Vi träffas sex gånger. Vi pratar om vardagliga saker, nämligen cykling. De lär sig regler och beteenden, och vi skrattar mycket och vi fikar tillsammans. Och väldigt många har språket och kan göra sig förstådda, men annars finns alltid någon som kan tolka. Så det känns som en jätteviktig sak för integrationen.

Dagens lektion går mot sitt slut. Stämningen blir mer uppsluppen när deltagarna kan kränga av sig sina gröna väster och befrias från trånga hjälmar.

För Jawahir Imam, hon som växte upp i Saudiarabien och som hade som största dröm att lära sig cykla. För henne har kursen betytt jättemycket.

– Efter den här kursen cyklar jag med mina barn. Mina barn ser hur mamma kan, att hon kan cykla nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".