Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Mexiko ska lämna ut knarkkung till USA

Uppdaterat torsdag 26 maj 2016 kl 05.11
Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 05.00
Beryktad Sinaloakartell fortsätter styra
(5:30 min)
Rosa Soto i internflyktingarnas tält i Los Mochis. De kräver att borgmästaren erbjuder dem subventionerade bostäder. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
1 av 3
Rosa Soto i internflyktingarnas tält i Los Mochis. De kräver att borgmästaren erbjuder dem subventionerade bostäder. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Yudi säger att våldet ökat i hennes hemby sedan Sinaloakartellens ledare Joaquin El Chapo Guzmán greps i januari.
2 av 3
Yudi säger att våldet ökat i hennes hemby sedan Sinaloakartellens ledare Joaquin El Chapo Guzmán greps i januari. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Interflyktingarna har alla flytt sina hembyar på grund av knarkkriget och strider mellan olika karteller.
3 av 3
Interflyktingarna har alla flytt sina hembyar på grund av knarkkriget och strider mellan olika karteller. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

I Mexiko tog regeringen nyligen beslut om att utlämna knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzmán till USA, som vill åtala honom för smuggling och mord. El Chapo greps i januari i år i kuststaden Los Mochis i Sinaloa, en av Mexikos mest våldsamma delstater. Men få invånare tror att våldet kommer minska när Sinaloakartellens ledare nu utlämnas – snarare tvärtom.

Jag vill inte att min son ska växa upp med hämndkänslor, säger Maria. Så när han frågar så säger jag bara att Gud tog hans pappa i förtid.

Marias man åkte iväg för att laga ett stängsel på åkern, och kom aldrig tillbaka.

– Dagen därpå hittade jag honom död, bilen var inte kvar och grannarna sa att beväpnade män åkt iväg med vår jeep. Jag anmälde aldrig, då hade de mördat mig också, säger Maria.

De där kan man inte bråka med, säger Maria. Hon syftar på Sinaloakartellen, som styr i den by uppe i bergen som hon och sonen nu flytt ifrån.

Jag träffar henne i kuststaden Los Mochis, där Maria och andra internflyktingar tältar utanför borgmästarhuset för att kräva subventionerade bostäder.

Rosa Soto visar dagens middag: bönor, kyckling och pasta. De runt 20 kvinnorna turas om att vakta tältet.

– Vi vet att borgmästaren fått 2 miljoner pesos, nästan en miljon kronor av staten för att hjälpa offer för knarkkriget. Men pengarna har försvunnit. Till och med "El Chapo" är hederligare än våra politiker, säger Rosa, och kvinnorna runt omkring oss nickar.

Joaquin "El Chapo" Guzmán är Sinaloakartellens beryktade ledare, och en av världens rikaste män. Han greps just här i Los Mochis i januari i år, efter att ha flytt för andra gången från ett mexikanskt högsäkerhetsfängelse.

Nu har regeringen gått med på att lämna ut honom till USA, som vill åtala knarkkungen för mord och smuggling. Men i sina hemtrakter är "El Chapo" både fruktad och beundrad.

– "El Chapo" har hjälpt många här. Han har gett mat, hus och pengar till änkor, säger Rosa.

– Men Sinaloakartellen ju mördat många oskyldiga, som Marias man?

– Ja, det är klart han inte är någon ängel. Men han borde betala för sina brott här i Mexiko, inte i USA, svarar Rosa Soto.

Ingen av kvinnorna vill kritisera "El Chapo", trots att de drabbats personligen av Sinaloakartellens våld. Kanske beror det på rädsla, men också för att knarkkungen på något sätt ses som skild från den blodiga vardagen uppe i deras bergsbyar.

Det är däruppe, i området som kallas för den gyllene triangeln, som mycket av Mexikos opium och marijuana odlas. Och de senaste månaderna har våldet blivit allt värre, säger Rud, som flydde därifrån för två veckor sen.

– Min brorson var full på gatan en kväll för ett par veckor sen, och de sköt honom bara, rakt upp och ner. Däruppe finns ingen polis, knarkkartellerna har all makt, säger Rud, som berättar att olika karteller och utbrytarfraktioner börjat strida mot varandra nästan dagligen.

Hennes mamma Yudi tror att det beror på att "El Chapo" gripits och nu ska utlämnas.

– När "El Chapo" försvinner så vill andra ta hans plats, och ta över odlingarna och transportvägarna. Vi har bott där hela våra liv, men vi är helt maktlösa. Kartellerna avlyssnar våra telefoner, bestämmer när vi får gå ut, tvingar oss att jobba för dem, eller säger till oss att sticka därifrån. Gör vi inte som de säger så hamnar vi på kyrkogården, säger Yudi

Nu har "El Chapo" en månad på sig att överklaga utlämningsbeslutet.

Men det troligaste är att han faktiskt skickas till USA, efter det senaste flyktförsöket växer kraven på att Mexiko ska lämna över honom till amerikanerna.

Tidigare har regeringen inte velat lämna ut knarkkungen. Många tror att politikerna oroar sig över att han ska avslöja hur Sinaloakartellen finansierat valkampanjer och mutat politiker.

– Jag hoppas att "El Chapo" börjar prata så att korruptionen kommer upp till ytan. Politikerna kommer darra. Men sanningen måste komma fram, säger Yudi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".