Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Bernie mot Hillary

Uppdaterat onsdag 1 juni 2016 kl 12.50
Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 05.00
Splittringen är stor bland USA:s demokrater
(5:48 min)
Supportrar till Bernie Sanders och Hillary Clinton försöker locka väljare i samma gathörn i Washington DC.
1 av 4
Supportrar till Bernie Sanders och Hillary Clinton försöker locka väljare i samma gathörn i Washington DC. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
Booker Viso och Sanjay Menon som stödjer Hillary Clinton.
2 av 4
ker Viso och Sanjay Menon tycker att det är dags att demokraterna sluter upp bakom Clinton. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
Bernie Sanders-supportern Rod Hill.
3 av 4
– Sanders kommer att få in USA på rätt spår igen. Han kan vinna hela valet, tror Rod Hill. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
Bernie Sanders-supportern Lydia Gilligan.
4 av 4
– Jag kommer aldrig att rösta på Hillary Clinton, säger Lydia Gilligan, som håller på Sanders. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.

Allt pekar på att Hillary Clinton till slut blir Demokraternas presidentkandidat, men hennes utmanare Bernie Sanders kämpar mot henne in i det sista. Bland demokratiska väljare är splittringen stor, rapporterar vår utsända Ginna Lindberg.

I ett gathörn i centrala Washington står Sajay Menon och hans kompis och delar ut blåa klistermärken med bokstaven H som i Hillary.

- Vi försöker få folk att bli engagerade i valrörelsen, och att rösta för Hillary Clinton förstås, säger Sajay Menon.

Engagemanget för valet är stort här i politikens maktcentrum. Huvudstaden Washington DC är sist ut i den maratonlånga amerikanska primärvalsstafetten. Primärvalet för demokraterna hålls i Washington den 14e juni. Washington är rena rama enpartistaden, här röstade över 90 procent på Demokraterna i det senaste presidentvalet.

Sajay Menon och hans kompisar är inte ensamma om att ragga röster utanför Convention Center i Washington idag. På andra sidan gatan står det andra lägret: Bernie Sanders-supportrarna.

- Vi vill ju i grunden samma sak. Det finns inga stora motsättningar mellan oss, säger Sajay Menon, och viftar glatt med sin Hillaryskylt åt Sandersanhängarna på andra sidan gatan. Men partikamraten med Bernieskylten vinkar inte tillbaka.

- Vi behöver verkligen vara starka nu. Om Hillary Clinton blir partiets kandidat så kommer vi förlora presidentvalet. Hon är inte omtyckt alls, säger kvinnan med Bernieskylten, Lydia Gilligan.

Gilligan är pensionär och arbetar så mycket hon kan för Bernie Sanders valkampanj.

Den socialistiske senatorn från Vermont, Bernie Sanders, har gjort en oväntat stark valrörelse med löften om att minska inkomstklyftorna och ta i med hårdhandskarna mot "girigheten på Wall Street".

Få trodde i förväg att valet för demokraternas del skulle bli så långt och utdraget. Nu tror de flesta att kampen kommer att pågå ända in på partikonventet.

Även om Hillary Clinton, enligt alla sätt att räkna, ser ut att ta hem segern och vinna partiets nominering, så ger Bernie Sanders inte upp. Det demokratiska partiet är kluvet. När Clinton nyligen i en TVintervju utnämnde sig själv till segrare, så blev reaktionerna starka.

- Jag kommer att bli presidentkandidat. Det är redan klart i praktiken, sa Clinton till CNN. Svaret väcker starka känslor bland Sanders supportrar.

- Jag är mycket besviken över Clintons attityd, säger Rod Hill, som registrerar väljare för demokraterna i Washington. Hon borde förstå och respektera de demokratiska spelreglerna, säger han. Det är inte läge att utropa sig själv till vinnare innan primärvalen är klara.

Det är just den här bilden av Clinton som en slipad politisk taktiker, som är avskräckande, menar Rod Hill och många andra demokrater. 

- Vi vill inte ha en insider i Vita Huset, vi vill ha någon som kommer utifrån, som kan förändra och som representerar folket. Ja, någon som Bernie Sanders, säger Hill.

Men faktum kvarstår: Hillary Clinton har fått flest röster bland demokraterna, hon har flest delegater och dessutom överväldigande stöd av partiets sk superdelegater. Superdelegaterna är ledande partimedlemmar, som tidigare ministrar och stora bidragsgivare, som inte är bundna av valresultatet, utan kan rösta efter eget tycke när presidentkandidaten ska utses på partikonventet. Många kritiker anser att systemet med de ickefolkvalda superdelegaterna är orättvist och elitistiskt.

Clinton-lägret manar till lugn och säger att partiet kommer att enas när konventet är avgjort. I grunden är de politiska likheterna mellan Sanders och Clinton större än skillnaderna, säger de. Men alla är inte övertygade.

- Jag kommer aldrig någonsin rösta på Clinton, säger Sandersanhängaren Lydia Gilligan. Hon representerar etablissemanget, och att rösta på henne skulle gå emot mina värderingar.

Lydia Gilligan fortsätter kampanja för Sanders, in i det sista.

- Det här är en politisk rörelse och vi ger inte upp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".