Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Våld mot journalister ökar i Mexiko

Uppdaterat torsdag 2 juni 2016 kl 05.16
Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 05.00
Våldet mot journalister i Mexiko
(6:02 min)
Dulcina Parra kidnappades av en kartell i delstaten Sinaloa, där många journalister riskerar livet för sitt arbete. Dulcinas kollega mördades två veckor senare.
Dulcina Parra kidnappades av en kartell i delstaten Sinaloa, där många journalister riskerar livet för sitt arbete. Dulcinas kollega mördades två veckor senare. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

I Mexiko ökade våldet mot journalister under förra året. Åtta journalister dödades och nästan 400 misshandlades enligt pressfrihetsorganisationen Article 19. En av de värst drabbade delstaterna är Sinaloa i nordvästra Mexiko, vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin åkte dit.


- Jag skulle bara gå hemifrån för att hämta ut pengar, banken ligger i kvarteret bredvid. Utanför på gatan stod det en svart jeep, men jag tänkte inte mer på det. När jag hämtat ut pengarna så kom det fram två killar till mig och sa till mig att sätta mig i bilen. Jag trodde att det var ett rån, säger Dulcina Parra.

- Det satt fyra beväpnade män i bilen, och de började visa mig fotografier på mitt hem, på när jag lämnade mina barn vid skolan, på när jag kom till jobbet på radion. Jag insåg att dom skuggat mig i flera veckor. När jeepen körde iväg så tänkte jag direkt att jag skulle dö. Nästan inga journalister som kidnappas i Mexiko överlever, säger Dulcina.

Det var inget rån. Männen tillhörde den fruktade Sinaloakartellen, och de ville veta hur Dulcina fått reda på att flera män från samma knarkkartell hamnat på sjukhus efter en skottlossning – information som hon rapporterat om i radio några dagar tidigare. Dulcina Parra är kriminalreporter på lokalradion Altavoz i kuststaden Los Mochis i norra Sinaloa, en av Mexikos våldsammaste delstater.

- Jag hade aldrig kunnat tro att nyheten om att några okända män hamnat på sjukhus skulle innebära en risk för mig, sådana saker rapporterar vi ju om varje dag. Men när man är lokaljournalist i våldsamma områden som Sinaloa är det svårt att veta vad gränsen går, vilken information som är känslig att publicera. Kartellerna har kontakter överallt. De kan ta reda på vad du har för färg på trosorna, säger Dulcina Parra.

De beväpnade männen tog Dulcina till en soptipp utanför stan. De sa: ”Det här blir det sista du ser.” Men tiden gick och ingenting hände, de pratade i telefonen med sina chefer.

- Efter fyra fem timmar släppte de mig och sa: ”Ta det här som en varning.” Den varningen fick inte min kollega, säger Dulcina.

Två veckor senare kidnappades hennes arbetskamrat José Luis. Han hittade först flera dagar senare i en sopsäck i ett dike utanför stan.

- Jag var den första som kom dit. Jag kände direkt igen José Luis kläder, och ringde myndigheterna, säger reportern Luis Nájera.

Efter flera dagars förhandlingar med knarkkartellens lokala ledare lyckades han övertala dem att berätta var kollegans kropp var någonstans.

- De hade torterat honom, armar och ben var brutna, säger Luis. Han arbetar för tidningen Rio Doce i norra Sinaloa, och har själv blivit torterad – men av polisen.

- Det hände för två år sen. Jag hörde talas om en polisinsats utanför stan, och åkte dit, mitt i natten. Poliserna hade gripit ett gäng personer som de antagligen tänkte avrätta. När jag dök upp där så grep de mig också. Först efteråt fick jag reda på att den polisstyrkan arbetade på uppdrag av Beltrán Leyva-kartellen, säger Luis Nájera.

Han togs till polishuset och hölls fången där i tre dagar.

- Jag såg människor som torterades framför mig, och polischefen sa: ”Dig sparar vi till sist.”

Men poliserna hann inte. Luis kollegor började rapportera om hans försvinnande, och de tvingades släppa honom. Poliserna avskedades, men Luis är övertygad om att korruptionen går högre upp än så.

- Myndigheterna skyddar inte oss journalister, de skyddar kartellerna, säger han. 

- Vi journalister tvingas skydda oss själva, säger Luis.

Han går sällan ut på kvällen numera. Han parkerar aldrig nära där han befinner sig. Han har nästan inga vänner utanför familjen. Han får fortfarande hot, och har misshandlats av en kartellmedlem som tog stryptag på honom så länge att Luis ena stämband inte längre fungerar.

8 journalister dödades i Mexiko förra året. 400 misshandlades – och den siffran ökar för varje år. Mest utsatta är lokaljournalister, som Luis, Dulcina och deras kollegor i Sinaloa. Men de är fast beslutna om att fortsatta rapportera och publicera.

- Det finns bara vi, ingen annan gör något för att förändra Mexiko, säger journalisten Luis Nájera.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".