Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Brexit-debatten i Manchester

Uppdaterat tisdag 7 juni 2016 kl 18.30
Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 05.00
Brexitdebatt i Manchester
(7:05 min)
Millicent Scott från Democratic Society hoppas på mer internationellt samarbete och röstar för att Storbritannien stannar kvar i EU.
1 av 5
Millicent Scott från Democratic Society hoppas på mer internationellt samarbete och röstar för att Storbritannien stannar kvar i EU. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Sarah-Beth Cooper vill jobba och resa till andra länder och vill därför vara kvar i EU.
2 av 5
Sarah-Beth Cooper vill jobba och resa till andra länder och vill därför vara kvar i EU. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Trevor och Olivia kampanjar båda för att Storbritannien ska lämna EU.
3 av 5
Trevor och Olivia kampanjar båda för att Storbritannien ska lämna EU. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Professor Heinz Tüselman gjorde en undersökning bland internationella företag som visade att färre investeringar kommer göras om Storbritannien går ur EU.
4 av 5
Professor Heinz Tüselman gjorde en undersökning bland internationella företag som visade att färre investeringar kommer göras om Storbritannien går ur EU. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveiges Radio
UKIP-politikern John Bickley vill att Storbritannien ska få bestämma mer själv, och tror att företagen kommer att gå bra även utanför EU.
5 av 5
UKIP-politikern John Bickley vill att Storbritannien ska få bestämma mer själv, och tror att företagen kommer att gå bra även utanför EU. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio

Om mindre än tre veckor vet vi om Storbritannien stannar kvar i EU, eller röstar för att lämna unionen. Debatten inför omröstningen är intensiv och många stora ämnen diskuteras, som ekonomi, framtid, internationella relationer, självbestämmandet och migrationen.

Vår utsända Stephanie Zakrisson reste till Manchester för att ta tempen på hur debatten låter där.

En kvinna i prickig kofta lägger bestämt sin röstsedel i lådan när den passerar vår rad. Det är Manchesters universitet som organiserat en debatt och publiken ska nu få avgöra vilken sida som vinner.

Bänkgrannarna John och Trevor har fastnat i en livlig diskussion om vilka som har de bästa argumenten - men de avbryts av kvällens första talare Damian Mather. 

Han är professor i EU-rätt och ska prata om en av de frågor som har kommit att bli så viktigt i debatten: rätten för Storbritannien att bestämma själv.

– Har vi tagit den politiska makten att ta egna beslut och gett bort den till Bryssel? frågar Damian Mather.

Damian Mathers slutsats är att britterna inte sagt upp sin rätt att bestämma själva, utan i stället delat med sig av den - och tillsammans med andra länder därmed kan tackla gemensamma problem som terrorism eller klimatfrågor.

Men frågan om att ge bort sitt självbestämmande tycks vara en av de som till och med kan få den mest övertygade EU-förespråkare att vackla.

Några av de jag träffar i pausen ser det som det bästa argument lämna-sidan har.

– Den andra sidans bästa argument? Helt klart självbestämmanderätten, säger Millicent Scott.

Millicent Scott arbetar med Democratic Society, en organisation som försöker få fler att engagera sig i samhället. Organisationen i sig tar inte ställning, men Millicent vill att Storbritannien stannar kvar i EU, mycket tack vare det internationella samarbetet.

– Men det är klart att vi måste kompromissa. Det kan vara nog så svårt för två personer att komma överens så det går inte att förvänta sig att det ska vara helt enkelt för 28 medlemsländer och en halv miljard människor, säger Millicent Scott.

Sarah-Beth Cooper som jobbar på studentfacket vill också stanna kvar i EU och hon tänker särskilt på möjligheten att studera och jobba i andra länder.

– Jag är absolut en global medborgare, jag vill kunna resa fritt. Men mina mor- och farföräldrar tycker att Storbritannien är det bästa landet som finns. Varför vill du åka någon annanstans? frågar de.

Unga väljare, som Sarah-Beth Cooper och Millicent Scott, lutar statistiskt sett mer åt att vilja stanna i EU. Samtidigt är det också färre unga som faktiskt går och röstar.

En student på universitetet, Olivia, står kvar inne i debattsalen. Hon är frustrerad över att merparten av publiken, faktiskt är äldre.

– Förstår inte de i min ålder att det här är det viktigaste beslutet vår generation kommer att ta? frågar hon.

Olivia håller inte alls med om att ungdomars framtid förvaltas bäst inom EU. Hon kampanjar för att Storbritannien ska lämna unionen och tycker att debattklimatet har blivit alldeles för infekterat.

– Det tog både tid och mod innan jag ens vågade berätta för mina vänner vad jag tänkte rösta på. Jag var rädd för att bli stämplad som rasist. Det är alla företagen som fått det att låta som att migration är nåt bra, bara för att de ska få billig arbetskraft, säger Olivia.

Julie Ward, labourpolitiker som själv sitter i EU-parlamentet, lyfter under sitt anförande fram att många som arbetar inom den statliga sjukvården, NHS, kommer från andra länder.

– Jag vill vara med i EU för att jag är stolt och tacksam för alla de som kommer hit och arbetar inom sjukvården och som räddat mitt liv, säger Julie Ward och får applåder från publiken.

Vad ett utträde ur EU skulle betyda för Storbritanniens ekonomi hamnar också högt på agendan.

John Bickley, en av kvällens representanter för lämna-sidan, tillhör UKIP, Storbritanniens EU-fientliga missnöjesparti. Han ger inte mycket för varningarna om att företagen kommer ta sina affärer till andra länder om Storbritannien går ur EU.

– Affärer går alltid före politik. För dem spelar det ingen roll om vi är med i EU eller inte, vill de ha våra varor så kommer de att köpa dem ändå, säger John Bickley övertygat.

Men en av de andra talarna, professorn i internationell handel, Heinz Tüselman, var med och gjorde en undersökning bland internationella företag. Uppemot 60% av dem uppgav att de skulle låta bli eller skjuta upp framtida investeringar.

– Frågan är om någon är beredd att betala det priset, som kommer att bli högt, säger professor Heinz Tüselman.

Debatten på Manchesters universitet närmar sig sitt slut och lådan med valsedlar har skickats runt till alla som vill lägga sin röst.

Det är dags för resultatet att läsas upp, och som väntat i en universitetsmiljö så blir det starkt övertag för de i publiken som vill att Storbritannien stannar kvar i EU.

Men vad det blir den 23 juni återstår att se.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".