Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
Storbritannien röstar om Brexit

Många yrkesfiskare stöder Brexit

Uppdaterat torsdag 9 juni 2016 kl 05.07
Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 16.50
"Då måste vi få tillbaka kontrollen över våra vatten"
(6:35 min)
På fiskmarknaden i Grimsby auktioneras 15'000 ton fisk ut varje år.
1 av 8
På fiskmarknaden i Grimsby auktioneras 15'000 ton fisk ut varje år. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Chris Sparkes tycker att alla EU-regler har slagit hårt mot fiskenäringen i Grimsby och vill gå ur unionen.
2 av 8
Chris Sparkes tycker att alla EU-regler har slagit hårt mot fiskenäringen i Grimsby och vill gå ur unionen. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
I de gamla fiskekvarteren har många av butikerna och restaurangerna slagit igen, och lokalerna står nu tomma.
3 av 8
I de gamla fiskekvarteren har många av butikerna och restaurangerna slagit igen, och lokalerna står nu tomma. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Nordsjöns vatten och rätten att fiska i det har blivit till en strid mellan fiskarna i Grimsby och EU:s fiskekvoter.
4 av 8
Nordsjöns vatten och rätten att fiska i det har blivit till en strid mellan fiskarna i Grimsby och EU:s fiskekvoter. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Steve (t.v) vill lämna EU och hoppas på att slippa EU:s fiskekvoter då. Paul (t.h) tror inte att det kommer göra någon större skillnad vilket det än blir.
5 av 8
Steve (t.v) vill lämna EU och hoppas på att slippa EU:s fiskekvoter då. Paul (t.h) tror inte att det kommer göra någon större skillnad vilket det än blir. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Melanie Onn är parlamentsledamot från Grimsby-trakten och hoppas att de som bor här tänker på de investeringar EU har finansierat när de går till vallokalerna.
6 av 8
Melanie Onn är parlamentsledamot från Grimsby-trakten och hoppas att de som bor här tänker på de investeringar EU har finansierat när de går till vallokalerna. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Varje vardag klockan 07 börjar auktionerna på fiskmarknaden. Den här gången finns det bland annat torsk, kolja och marulk.
7 av 8
Varje vardag klockan 07 börjar auktionerna på fiskmarknaden. Den här gången finns det bland annat torsk, kolja och marulk. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio
Fiskhandlarföreningens ordförande Steve Norton tror inte att politikerna i Storbritannien kommer prioritera fiskenäringen vid ett utträde.
8 av 8
Fiskhandlarföreningens ordförande Steve Norton tror inte att politikerna i Storbritannien kommer prioritera fiskenäringen vid ett utträde. Foto: Stephanie Zakrisson/Sveriges Radio

Många yrkesfiskare i Storbritannien stöder Brexit för att slippa EU:s fiskekvoter. Fisket är en av branscherna som förr blomstrade i landet, men många som vill lämna EU vill slippa fiskekvoterna som får skulden för de jobb som gått förlorade.

Hör vår reporter Stephanie Zakrisson som reste till Grimsby på den engelska östkusten, där arbetslösheten är hög och där många beskyller EU för förändringen som skett inom fiskenäringen.

Det är tidig morgon på fiskmarknaden i Grimsbys hamnkvarter och auktionen har precis dragit igång. Priset för torsk ropas ut, fiskhandlarna nickar vant och kommer i en rasande fart överens om kilopris och antal lådor.

Några börjar lasta på truckarna, andra går vidare till nästa parti med fisk och inspekterar lasten som ligger i blå och gula plastbackar med is. Torsk och kolja ligger här, lite längre bort i hallen pågår en auktion med spätta, trumfisk och marulk.

Det här är hjärtat av den gamla brittiska fiskenäringen. Här i Grimsby har fiske varit så betydelsefullt att det ett stenkast bort finns ett museum som hyllar femtiotalets fiskeera, när staden hade runt 600 trålare.

Och enligt historierna i trakten så skonade tyskarna Grimsby under andra världskriget och lät bli att bomba orten, för att de själva ville kunna använda den viktiga hamnen om de tog sig över till England.

På nutidens marknad auktioneras 15 000 ton fisk ut varje år.

Handlarna kommer från mataffärer, grossister och från små fish-and-chips-restauranger.

Steve Norton från fiskhandlarnas förening berättar att branschen har förändrats.

– Fisken kommer fortfarande hit, men det är inte Grimsby-fiskare som fångar den längre. Den sista lokalägda båten såldes precis till ett skotskt företag, säger Steve Norton.

När EU införde fiskekvoter och Island på 70-talet fick egenrätt till vattnen runt sin kust slog det hårt mot Grimsby. Hundratals, kanske flera tusen, lokala fiskare förlorade sina jobb här när mängden fisk de fick fånga begränsades kraftigt.

Nu är det i stället främst isländska och norska företag som kommer hit och säljer sin fisk. En del av de tidigare yrkesfiskarna jobbar i dag som grossister eller handlare.

Fortfarande är arbetslösheten i Grimsby en av de högsta i landet, särskilt bland unga. Många ger EU skulden och enligt opinionsundersökningar och prognoser vill en övervägande majoritet av väljarna här att Storbritannien lämnar EU.

Chris Sparkes är en av dem. Han har kommit till fiskmarknaden för att handla i 40 år nu.

Han tycker att politikerna i Bryssel bortprioriterar fisket.

– En röst på att lämna är en röst på förändring. Allt som EU har gjort har slagit mot våra fiskare, jag vill att vi får tillbaka kontrollen, säger Chris Sparkes.

Några av de andra som jag pratar med tvivlar på att fisket kommer hamna särskilt högt på den politiska dagordningen om Storbritannien lämnar EU. Därför tror de att det är lättare att försöka påverka hur fiskekvoterna sätts inifrån EU.

Den här morgonen är Melanie Onn, parlamentsledamot från regionen på besök på marknaden. Uppvuxen här är hon väl medveten om betydelsen fisket har för trakten och berättar hur fiskare förr kunde fara till sjöss i veckor för att sen komma tillbaka med fickorna fulla av pengar.

– De var som miljonärer för en helg, och spenderade alla pengarna här i Grimsby som då blomstrade, säger Melanie Onn. Inget har på det viset kunnat ersätta själva fiskandet, men vi har återhämtat oss.

Hon vill att Storbritannien stannar i EU, och påpekar att EU finansierat investeringar som det nya köpkvarteret i stadskärnan, och möjliggjort jobb även under tuffa tider för Grimsby.

Medan hallen börjar tömmas på fisk så avslutas de sista auktionerna. Paul Leshone som är dagföreståndare jobbade själv som fiskare i nästan 30 år.

Han började på sjuttitalet, innan kvotsystemen infördes, och reste då lång väg för att fånga fisk: utanför Island, Spanien och Norge. Men det var ett farligt jobb. Familjen visste aldrig om han skulle komma hem efter en resa, så när barnen var små slutade han.

– Det var den enkla anledningen. Jag ville vara hemma för att se mina barn växa upp, säger Paul Leshone.

Jag följer med när Paul tar bilen och kör genom hamnen till slussen längst ute vid vattnet. På vägen passerar vi de gamla fiskekvarteren som nu ekar tomma: de igenbommade fiskebutikerna, filébutikerna, och den tegelröda gamla is-fabriken. Ramperna som användes för att rulla ut isen på båtarna pekar nu rostiga upp i skyn.

Pubarna som brukade besökas av spenderarglada fiskare som kommit in från sina nattskift stängde för flera år sen.

Men här har också några nya, grå byggnader rests av ett danskt företag som satsar på vindenergi. Några av de tidigare fiskarna har fått jobb med att köra ut tekniker till vindkraftverken i havet.

Långt ute, knappt synliga från Grimsbyhamnens sluss, så skymtar de vita snurrorna vid horisonten.

Paul Leshone pekar ut över Nordsjöns vatten, samma vatten som här i Grimsby blivit en symbol för allt som anses vara fel med EU. Särskilt rätten att bestämma vem som får fiska i vattnet, och hur mycket.

Eller som en av de andra männen på fiskmarknaden uttryckte det:

– Om Storbritannien går ur EU, då måste vi ju få omförhandla fiskekvoterna och få tillbaka kontrollen över våra vatten, så som det borde vara.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".