Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Havs-konflikt hotar korallrev

Uppdaterat torsdag 17 november 2016 kl 05.06
Publicerat torsdag 17 november 2016 kl 06.00
"Vi får livnära oss på mycket mindre fångster"
(6:08 min)
Uppköparna gör upp om priser och vem som ska ha fisken direkt vid båten. Gulfenad tonfisk blev det i dagens fångst.
1 av 4
Uppköparna gör upp om priser och vem som ska ha fisken direkt vid båten. Gulfenad tonfisk blev det i dagens fångst. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Fiskaren George Limuardo är rädd för att revet där ute nu är förstört.
2 av 4
Fiskaren George Limuardo är rädd för att revet där ute nu är förstört. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
: Efter 12 timmar på havet kommer fiskarna in till stranden vid San Augustin. Numera ofta med liten fångst.
3 av 4
: Efter 12 timmar på havet kommer fiskarna in till stranden vid San Augustin. Numera ofta med liten fångst. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Hela byn hjälper till när båtarna kommer tillbaka.
4 av 4
Hela byn hjälper till när båtarna kommer tillbaka. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Sydkinesiska havet har blivit skådeplatsen för en internationell konflikt. Marinbiologer bekymras över en konflikt som kan ha förstört både fiskbestånd och korallrev.

Reportage signerat Margita Boström, Ekots Asienkorrespondent.

Vem har rätt till havet och vem har rätt till de små sandöar och korallrev som ligger i en av världens största farleder, Sydkinesiska havet? Det är en konflikt som utspelar sig på allra högsta internationella nivå men också i det dagliga livet för många fiskare i länderna runt havet.

Många har varnat för att risken är stor för att det bryter ut stridigheter just där. Men kanske har spänningen i alla fall just nu dämpats något sedan Kina inte längre kör iväg de filippinska fiskebåtarna från korallrevet strax utanför sin kust.

Men hur mycket fisk finns det kvar och hur förstört är revet? Marinbiologer är mycket bekymrade över vad de sett.

Det enda man kan se av revet ovan ytan är de små stenarna som sticker upp vid lågvatten. Men rikedomen under har marinbiologer vittnat om. Många har klassat Scarborough som ett av Sydkinesiska havets allra viktigaste fortplantningsplats för fiskebeståndet i hela detta hav. Det är ett mycket planktonrikt rev, vilket är en förutsättning för det rika beståndet.

Men revets strategiska läge kan man också säga har blivit dess öde. Med en radaranläggning där så skulle man få kontroll över hela detta hav och många har menat att just därför har Kina velat lägga vantarna på det.

George Limuardo är fiskare i byn San Augustin och han berättar att förut så fiskade alla tillsammans därute.  Det var fiskare från Vietnam, Kina och så vi från Filippinerna. Vi var alla lika beroende av att få upp fisken och det fanns fisk så det räckte till oss alla. Men vi behövde också revet för att söka skydd när det kom oväntade stormar och cykloner, säger George.

Men sedan 2012 har Kina haft ständig bevakning där. Kinesiska skepp har helt enkelt kört bort andra länders fiskebåtar. Det var det som ledde till att Filippinernas förra regering vände sig till den Internationella skiljedomstolen i Haag för att få saken prövad.

I somras fick Filippinerna rätt. Kina hade ingen ensamrätt till revet och det har inget annat land heller. Enligt utslaget har alla rätt att fiska där. Men det var inget som Kina brydde sig om fram tills Filippinernas nye president Rodrigo Duterte åkte på statsbesök till Kina.

― Om några dagar kanske de filippinska fiskebåtarna åter kan gå ut och fiska där, sa en ovanligt förtegen Duterte när han kom hem efter Kinabesöket.

Och så några dagar senare sipprade nyheten ut att Kina helt skulle ha lämnat revet.

Men det var inte riktigt sant för de kinesiska båtarna kontrollerar fortfarande själva lagunen men filippinska båtar tillåts nu fiska runt revet.

― Det finns ingen överenskommelse utan det här har skett som en diplomatisk gest för att bygga ett ömsesidigt förtroende mellan oss, sa Filippinernas utrikesminister.

Men det finns en annan oro bland både marinbiologer och fiskemän att Kina under de här åren har förstört revet.

― När vi fortfarande kunde gå ut dit såg vi dykare, väldigt många dykare, som dök på kvällarna och de gjorde så att vattnet blev alldeles grumligt, säger George.

Och häromdagen på den filippinska TV-kanalen 24 visades skrämmande bilder...

Marinbiologer jämförde satellitbilder från 2013 med nytagna för en dryg månad sedan och där syns jätteärr i korallrevet samt stora områden som ser helt döda ut. De stora ärren är efter alla de jättemusslor som plockats upp, musslan som kallats för havets elfenben. I Kina tillverkades förr smycken och prydnadsföremål av elfenben men det är nu utbytt mot jättemusslor. På satelitbilderna syns också kinesiska fartyg fyllda upp till bredden med jättemusslor.

― En ekologisk katastrof, säger marinbiologen. Jättemusslan har en mycket viktig uppgift i havet, speciellt nu med den korallblekning som pågår med ett för varmt hav. Jättemusslan tjänar som en slags läkande medicin för havet.

George och de andra fiskemännen från byn San Augustin har beslutat att inte ge sig ut till revet nu. Det känns för osäkert. Om det kommer en storm vet vi inte om vi tillåts söka skydd i lagunen och det var i lagunen som vi fick mest fisk, säger de.

― Dom förstör reven, det kommer inte att finns något kvar där ute, säger George. Vi får fortsätta försöka livnära oss på de mycket mindre fångsterna vi får närmare land, säger han och blickar ut mot det hav som betyder så mycket för så många. Fiskare som i generationer livnärt sig på det men också en livsviktig transportled som kommit att bli en del i en internationell maktkamp mellan stormakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".