Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
#yttrandeofriheten – Det fria ordet i världen

Ny lag skapar debatt om yttrandefriheten i Danmark

Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 06.00
"Mitten/höger vill plötsligt begränsa yttrandefriheten medan vänstern börjat prata om okränkliga principer"
(5:00 min)
Världskarta med Danmark markerat.

I Ekots serie om tryck- och yttrandefriheten i världen har turen kommit till Danmark. Där diskuteras just nu en lag som många menar kommer begränsa yttrandefriheten för religiösa företrädare, den så kallade Imamlagen.

– Med den lagen vänder Danmark ryggen åt en 50-år lång tradition av att tolerera det odemokratiska och värna även deras yttrandefrihet, säger Jacob Machangama, grundare av den liberala tankesmedian Justitia.

Att uppmana till våldshandlingar är straffbart i Danmark. Men den nya lag som nu är på väg - den så kallade Imamlagen - går ett steg längre och gör det även olagligt att uttrycka stöd för våldshandlingar. Och inte bara våld, det blir även olagligt att vara för till exempel månggifte och uttrycka den åsikten.

Enligt danska regeringen är syftet med lagen att komma åt radikala imamer som predikar demokratiundergrävande i Danmark. Lagen kommer därför enligt förslaget bara gälla så länge åsikterna uttalas i en religiös kontext. Samma åsikter kommer i yttrandefrihetens namn fortfarande vara möjliga att framföra i till exempel en debattartikel i en tidning.

I det danska Folketinget finns en majoritet för den nya lagen, men också mycket kritik. 

– Är det ett värdigt sätt att behandla yttrandefriheten att göra en åsikt straffbar om den yttras i en kyrka eller en moské, men inte om den trycks i en tidning, frågar Rune Lund, rättspoilitisk talesperson för vänsterpartiet Enhetslistan.

– Det är skillnad på en öppen politisk debatt i en tidning och undervisning av religiösa auktoriteter i slutna rum, kontrar Socialdemokraternas rättspolitisk talesperson Trine Bransen, som stödjer den borgerliga regeringens lagförslag. 

Jacob Machangama har precis skrivit en bok om yttrandefrihtenes historia i Danmark, och menar att med undantag för decennierna under kalla kriget som var något av yttrandefrihetens guldålder i Danmark, så har olika politiska falanger alltid använt yttrandefriheten som ett politiskt vapen.

Danska historien är full av exempel, menar han. Det senaste slående exemplet är att jämföra dagens debatt om Imamlagen med den kring muhamedkrisen för tio år sedan - när tidningen Jyllandsposten publicerade teckningar på profeten Mohamed.

– Då var det mitten/höger i politiken som stod upp för yttrandefriheten medan mitten/vänster ville begränsa rätten att kränka andra religioner, säger han.

– Nu är det tvärtom. Terrorhotet har gjort att mitten/höger bytt fot och plötsligt vill begränsa yttrandefriheten medan vänstern börjat prata om okränkliga principer, säger Jacob Machangama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".