Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Hur många julbord tål Sverige?

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 05.00
"Bjud hellre rikligt på mat än dryck"
(7:02 min)
Tredelad bild: Julmat i ungsform och sprit i bakgrunden, en julgran och en kvinna håller i ett glas som någon häller vin i
Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Debatten har rasat friskt kring de svenska julborden, efter att båda de stora kvällstidningarna granskat de offentliganställdas förmåner när det gäller mat och dryck. Har snålandet gått för långt i stat och kommun? Samtal med Peter Norberg, doktor i etik och ekonomi vid Ersta Sköndals Högskola och Johannes Forssberg, kolumnist på Expressen.

Johannes Forssberg, fristående kolumnist på Expressen, skrev häromdagen att han önskar att landets offentliganställda får gå på roliga och inte alldeles för nedskurna julfester i år.

– Det som fick mig att skriva det här var vittnesmål från människor i min närhet om att offentliganställdas julfester och personalvårdande inslag i övrigt har skurits ned till ett absolut minimum. De firanden som finns har nagelfarits och granskats väldigt nära i media på ett sätt som jag tycker har gjort att många inte accepterar att offentligt anställda ska få ha några julfester överhuvudtaget, säger Johannes Forssberg.

Och det här är ett problem på ett rent mänskligt plan, menar han. 

– Människor överlag har ett behov av att känna sig uppskattade för sitt arbete och känna att de betyder någonting på jobbet. En julfest är ett sätt för en arbetsgivare att visa det. Om man då känner att allt sådant skärs ned och att man snålar på allt som har med personal att göra så tror jag det kan skapa en känsla av att man tas för given som anställd och inte betyder så mycket, säger Johannes Forssberg.

Peter Norberg, doktor i etik och ekonomi vid Ersta Sköndals Högskola, håller med om att det kan finnas en överdriven försiktighet för att göra av med skattepengar på julfester.

– Vi är nog ganska blygsamma. De granskningar som Johannes Forssberg pratar om har bidragit till att göra representationskulturen ännu mer blygsamm i svensk offentlig sektor, säger Peter Norberg.

Men offentliganställda får nog ändå stå ut med att man inte kan festa loss på samma sätt som näringslivet, säger han.

– Man ska vara lite av ett föredöme ändå för landet, och kanske inte se upp till näringslivet så som offentlig sektor har gjort de senaste 20 åren. Offentlig sektor, inte minst chefer, har en unik roll att fylla med att ta samhällsansvar som man inte kan förvänta sig att näringslivets företrädare gör, säger Peter Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".