Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Lägerbibliotek för syriska flyktingbarn

Uppdaterat fredag 30 december 2016 kl 05.20
Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 10.24
"Man får lära sig olika språk"
(3:36 min)
Hassan, Rhazan och Zhyan var med när biblioteket invigdes. Det var bra, säger de.
1 av 2
Hassan, Rhazan och Zhyan var med när biblioteket invigdes. Det var bra, säger de. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Rohlad Ahmed Ibrahim är föreståndare för flyktinglägret.
2 av 2
Rohlad Ahmed Ibrahim är föreståndare för flyktinglägret. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

I ett flyktingläger för Syriska flyktingar i norra Irak har en kurdisk sångerska öppnat ett bibliotek och språkundervisning för flyktingbarn. Biblioteket som invigdes i december ska uppmuntra barnen att lära sig engelska och kurdiska på ett roligt sätt. Hör reportage av vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström.

― Huvudmålet med biblioteket är att barnen ska lära sig kurdiska och engelska. De flesta barnen pratar bara arabiska och de är viktigt att de lär sig också andra språk.

Flyktinglägret är som en medelstor svensk stad med drygt 50 000 invånare. Här finns allt från små butiker till skolor, hälsovårdskliniker och frisörer. Men något bibliotek fanns inte tills nyligen.

Det var den kurdiska sångaren Dashni Mourad som ville ge barnen en vettig sysselsättning som kunde kombineras med lärande, så hon bestämde sig för att öppna ett bibliotek, med fokus på språk- på ett lekfullt sätt. Dashni Mourad är superkändis här och barnen är djupt imponerade när hon kommer. Hon kommer själv då och då och bedriver undervisning och umgås med barnen.

Biblioteket betyder mycket för barnen. Hemma vid tälten blir de lätt uttråkade men här tycker de om att läsa och de drar fördel av att det är både roligt och lärorikt på samma gång. Och Rohlad hoppas att de barn som kommer hit ska locka med sina vänner så att så många som möjligt sysselsätts.

Självklart kommer det här att vara ett bra ställe. Och om ett barn berättar för sina vänner om biblioteket kommer den att ta med sig en vän som i sin tur tar med sig en vän.

Hassan, Rhazan och Zhyan var med när biblioteket invigdes, det var bra säger dom.

― Jag var där, det var bra

― Jag tycker också att det var bra, Dashni Mourad var där och hon sjöng och hon var jättesnäll mot oss när hon invigde biblioteket.

Annars finns det inte så jättemycket att göra här säger Zhyan, man kan leka eller gå på förskolan eller träning.

― Vi går på träning och förskolan och det är roligt.

Hon säger att det bästa med biblioteket för barn är att man får lära sig olika språk. Jag frågar vilket som är roligast att lära sig.

― Engelska, kurdiska och arabiska. Men roligast är nog att lära sig kurdiska, säger hon.

Ingen av de tre barnen vet vad de vill bli när de blir stor, Zhyan kanske ska bli sångerska som Dashni Mourad. Hon kan redan EN sång på engelska. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".