Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Unga svenska atleter satsar på collegeidrott i USA

Publicerat måndag 2 januari kl 04.58
"Det har varit tufft"
(6:15 min)
Benedikta Makakala började fundera på att söka sig till ett amerikanskt college när hon gick sista året på gymnasiet hemma i Stockholm.
1 av 3
Benedikta Makakala började fundera på att söka sig till ett amerikanskt college när hon gick sista året på gymnasiet hemma i Stockholm. Foto: Henrik Svensson
Basketlaget Tusculum Pioneers kör sitt förmiddagspass på Tusculum College.
2 av 3
Basketlaget Tusculum Pioneers kör sitt förmiddagspass på Tusculum College. Foto: Henrik Svensson
Tusculum College i nordöstra Tennessee.
3 av 3
Tusculum College i nordöstra Tennessee. Foto: Henrik Svensson

Kulturombyte, språk och möjligheten att kombinera idrottssatsningen med akademiska studier är skäl som väger tungt för många unga svenskar att söka in till ett college i USA. Men vad betyder tappet av talanger för de svenska idrottsförbunden? Och varför får man inte dra ett skämt för sin coach? Frilansjournalisten Henrik Svensson åkte till Tennessees äldsta college för att försöka räta ut alla frågetecken.

23 stycken röda tegelbyggnader. Pampiga lövträd och välansade gräsmattor. Tusculum College i nordöstra Tennessee ligger precis vid foten av de mäktiga Appalacherna. Några elever promenerar mot biblioteket, gissningsvis för att få färdig någon uppsats. Men innanför huvudbyggnadens glasdörrar pågår en helt annan typ av studier. Här inne ligger nämligen skolans gymnastiksal och just nu är det positionsträning som gäller när basketlaget Tusculum Pioneers kör sitt förmiddagspass.  De flesta i laget är amerikanskor men en av point guardsen, den spelaren som styr anfallet, kommer från Högdalen i södra Stockholm och gör sitt fjärde år som collegestudent. Hon heter Benedicta Makakala.

― Ja Gud, det har varit tufft, har det varit. Men det har det varit värt, verkligen. Det har varit en upplevelse som jag inte skulle byta bort för fem öre liksom, säger Benedicta Makakala

Benedicta började fundera på att söka sig till ett amerikanskt college när hon gick sista året på gymnasiet hemma i Stockholm.

― För det är många av mina förebilder som har gått och spelat basket på college, säger hon.

När hon väl hade bestämt sig för att det var USA som gällde var det dags att sätta sig in i college-sökandets snåriga terräng. Det är stipendier hit och spelarlicenser dit. Därför är det många elever som tar hjälp av olika företag, ett slags collegeförmedlare, som guidar studenterna genom ansökningsprocessen. Emil Kumlin som jobbar på ett av de här företagen förklarar hur det hela går till. 

― Då måste vi få in först och främst ett visst antal uppgifter från kunden, för det måste man ha med när man kontakter coacher, så att coacherna ska kunna bestämma om de är intresserade eller inte. Man behöver betyg, man behöver rekommendationsbrev, man behöver en film där man utövar sin idrott. Och när vi har fått in det här då kan vi liksom mer konkret ge oss ut och leta skolor där vi då har kommit fram till att det är här vi söker skolor, för det är här alternativen kommer passa din nivå. Efter det tar alla praktiska processer vid. CSN, visum, försäkringar, spelarlicens. Bara det är ett stort projekt att få på college i USA, säger Emil Kumlin.

En stor anledning till att unga svenska atleter väljer att satsa på sin idrott i USA istället för i Sverige är helt enkelt att resurserna är betydligt större i USA.

― Du har tekniska videoanalyser efter varje träning, du har rehabcenter och gym, du har fysterapeuter. Det är någonting som alla anmärker på som vi skickar, att den stora skillnaden är ofta det. Vi åkte till exempel på nationella slutspelen i fotboll för några år sedan med två representanter från AIK:s ungdomssektion och de var ju och kollade på University of Alabama. Och de sa det att de spöar ju alltså AIK:s a-lag med tio gånger de faciliteterna som de har, säger Emil Kumlin.

Men en flytt till USA innebär också en ny kultur med utmaningar som ska antas och svårigheter som ska övervinnas. Och för Benedicta Makakala var det några tuffa månader som hon var tvungen att ta sig igenom innan allt började falla på plats.

― Ja, det var verkligen kämpigt för jag som person är ganska blyg. Så jag visste att det skulle bli tufft för mig att komma in och får bra kontakt med vännerna och med coacherna.

Och hon blev även varse om de mer vardagliga bekymren som ett nytt land kan innebära.

― Jag tror den största utmaningen var att man behöver bil överallt här. Och det är liksom om du inte har någon bil då har du jättesvårt att ta dig till olika grejer. I Sverige är det ju liksom du har bara en buss eller en tunnelbana. Så man var alltid tvungen att fråga någon och ibland kan det bli lite tjatigt att alltid behöva fråga "kan du skjutsa mig hit och dit?".

I gymnastiksalen på Tusculum College har tränaren samlat ihop spelarna för en en-mot-en-övning där en försvarar och en anfaller. Han visar Benedicta Makakala och hennes lagkamrater hur man på olika sätt kan ta sig ur låsta situationer. Och just tränarna och ledarkulturen är en väldigt stor sportslig skillnad mellan Sverige och USA, menar Emil Kumlin.

― Alltså coacherna i USA har generellt sett en helt annan ledarstil än här i Sverige. Det är ju väldigt auktoritärt, det lever kvar i USA, så är det fortfarande. Du får till exempel inte säga coachens namn utan coachen heter coach. Det är lite så här att du får jobba dig upp till att kunna sitta bredvid coachen om ni äter och du får jobba dig upp till att kunna dra ett skämt med honom. Återigen, det kan man tycka vad man vill om men det är väldigt mycket så i USA, säger han.

Men för Benedicta har omställningen ändå gått helt okej.

― Mitt första år så var min tränare väldigt hård, men min coach i Sverige var också ganska hård så jag hade inte så svårt för det tyckte jag. Och man vänjer sig också. Du vet, om en tränare skriker på en så får man ju, hur säger man, shut it out liksom. Att man inte tar det personligt.

Trots att många av de elever som väljer att studera på college är väldigt nöjda med både de akademiska och sportsliga bitarna är det inte alla som är lika förtjusta i trenden med transatlantiska studier. Flera olika idrottsförbund rekommenderar nämligen inte sina aktiva att välja college utan vill istället att de ska stanna kvar inom den egna organisationen i Sverige.

― Jag tycker inte att man borde göra det. Jag tycker att det är upp till en själv att om man vill åka och spela i USA så borde man göra det. Om det är det du vill så tycker jag att du ska göra det, säger Benedicta Makakala.

Förmiddagspasset är över. Coachen samlar ihop spelarna i en ring och skickar med dem några visdomsord. Ligan drar igång om en månad och målet för säsongen är att ta sig till State championchip där Tennessees bästa lag ska koras. En titel Benedicta Makakala mer än gärna tar med sig från sitt sista år med Tusculum Pioneers.

― Just nu fokuserar jag på att spela så bra som möjligt för att få laget att vinna så många matcher som möjligt. Så det är det enda jag fokuserar på nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".