Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
P1-MORGON TORSDAG 16:E MARS

Dagen efter valet i Nederländerna

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 05.00
"Regeringsförhandlingarna lär ta månader"
(8:29 min)
Mark Rutte, Jens Möller, François Hollande, Angela Merkel
Mark Rutte, Jens Möller, François Hollande och Angela Merkel Foto: TT/Sveriges Radio, Pablo Dalence

Sveriges Radios utsände Jens Möller är på plats i det Nederländerna som vaknar till ett nytt politiskt landskap efter parlamentsvalet. Hör också Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap som särskilt studerat nederländsk politik.

Partierna – mandat för mandat

Det blir den sittande premiärministern Mark Rutte som kommer att få försöka bilda regering i Nederländerna. Det står klart sedan hans parti, det högerliberala VVD, efter valet blir det största partiet i underhuset. Ekots korrespondent Jens Möller säger att valet är en framgång för mitten-högerpartier.

– Exempelvis har kristdemokratiska CDA och socialliberala D66 haft stora framgångar. Och en ännu större succé blev det för partiet Grön vänster. Det var nästan ett slags väckelsestämning och hallelujamöte i natt när partiet gick från fyra mandat till nästan 14 enligt nuvarande siffror.

Högerpopulisten Gert Wilders parti PVV hade en viss framgång och verkar öka och få 20 platser i parlamentet men det är inte alls så stora siffror som opinionsmätningarna tydde på tidigare.

Så vilka reaktioner har det här väckt hos Europas ledare?
– Den franske presidenten Hollande lyckönskar Rutte och säger att resultatet är en klar seger mot extremismen, Världens öppenhet, respekt för andra och tron på Europas framtid är det enda verkliga svaret på nationalistiska krafter.

– EU-kommissionens ordförande Junker hyllar det han kallar en röst för Europa mot extremisterna och den tyska ledaren Angela Merkel ringde och gratulerade Mark Rutte i natt, och Tysklands utrikesminister Gabriel sa att resultatet visar att Nederländerna hör till Europas kärnländer.

Och den svenska reaktionen?
– Den svenska utrikesministern Margot Wallström låter Twitter tala och skriver att Nederländernas folk röstade mot högerpopulism och för ett öppet samhälle.

En överraskning i valet var att socialdemokraterna gjorde ett katastrofval och förlorade 29 mandat.  Och enligt Sofie Blombäck som är statsvetare med inriktning på nederländsk politik finns det flera förklaringar.

– Det är nog en kombination av olika faktorer, säger hon. Man brukar säga att det kostar att regera och socialdemokraterna har suttit i en regering som genomfört hårda besparingsåtgärder under finanskrisen senast. Det är många missnöjda med. Troligtvis har även den stora framgången för Grön vänster skett på bekostnad av socialdemokraterna, fast det kan man inte veta förrän väljarnas rörelser har analyserats. Dessutom finns ett nytt parti som är en utbrytare från socialdemokraterna som har fått några mandat. Så de har tappat åt flera håll.

Gert Wilders och hans högerpopulistiska parti gick ju framåt, men inte så mycket som många trott, vad beror det på?
– Man får komma ihåg att den stora uppmärksamheten för Gert Wilders har mest kommit utifrån. Självklart har han tagit plats och spelat roll i valdebatten. Men i Nederländerna har valet också handlat om andra saker som ekonomin och vård och omsorg. Sedan finns det indikationer på att premiärministerns hantering av Turkietkrisen har tagits emot väldigt väl av väljarna. Det kan ha fått osäkra väljare att gå tillbaka till liberalerna.

Grön links hade ju också stora framgångar med preliminärt 14 mandat. Hur ska man se på det?
– Det var väntat enligt opinionsundersökningarna. De har en ny partiledare som är väldigt populär och som har hållit stora politiska massmöten som är ovanligt i nederländsk politik, och som verkar ha lockat framförallt unga och högutbildade väljare.

Jens Möller som är på plats i Haag, nu väntar ju avancerade regeringsförhandlingar som kan ta flera månader, hur ska det här gå till?

– Ja, idag ska Mark Rutte formellt lämna in sin avskedsansökan, men sedan vidtar de här regeringsförhandlingarna och av allt att döma så kommer Rutte få uppdraget att få ihop en koalition. Man kan tänka sig många olika varianter. En logisk möjlighet med det här valresultatet kan vara att det största partiet VVD försöker slå sig samman med två andra partier i mitten-högerfältet, det vill säga kristdemokratiska CDA och/eller socialliberala D66. Men det räcker inte riktigt. Om det här valresultatet står sig så kommer de upp till strax över 70 mandat, och det fattas några för att få majoritet i det här parlamentet med 150 platser.

– Så frågan är vart ska man gå då? Och om jag får gissa så lär socialdemokraterna, som tappat mycket, inte kommer att sitta i en framtida regering, säger Jens Möller.

Sofie Blombäck är lektor i statsvetenskap som särskilt studerat nederländsk politik.

Vad avgör vilka partier som till slut kommer att bilda regering?
– Det handlar om vilka partier som tillsammans kan komma överens. Det brukar ta flera månader att bilda regering i Nederländerna så det är inget unikt. Det finns en lång tradition och vana av att kompromissa. Det kommer helt enkelt att handla om att få ihop en tillräckligt stor majoritet. En kombination som det pratas om är de här tre partierna som precis nämndes, och det kristna partiet. Men då har man inte råd att tappa en enda parlamentsledamot, då har man precis egen majoritet. Så sådana faktorer spelar också in.

Över 80 procent gick och röstade och i natt stod det klart att den sittande premiärministern Mark Rutte och hans högerliberala parti VVD, med god marginal, blir största parti i det nederländska underhuset och därmed blir de som kommer att få försöka bilda regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".